Isztambul kincsei: megőrzendő örökségek

Egy csodás helyekre utazó munkatársunk írt már ezekről a tetőkről. Így kezdte: „Egy titkos, csendes háztető…” Így fejezte be: „Aki mer letérni a kijelölt turistautakról, és más szögből is szeretné megnézni a várost, annak mindenképpen ajánlom. De kérem, óvatosan, és vigyázzunk rá, e hely ne essen áldozatul a turisták rohamának, hiszen szeretném egyszer megmutatni az unokámnak!”

Csak egyetérthetünk a befejezéssel, mára azonban nem igaz a bevezető mondat. Hol van már a csendes háztető?

2017 tavaszán robbant a hír, hogy bezárták a Büyük Valide Han tetejére vezető ajtót, melyre eddig ki volt írva, hogy 1 líra fizetése ellenében lehet kimenni. Az épület a 17. században épült Köszem szultána megrendelésére és egészen 2017-ig 1 líráért lehetett ide fellátogatni. Az épület és a tető bár – korához képest – csodálatra méltó állapotban maradt meg számunkra örökségül, a kupolák azt már nem viselték el, hogy ezernyi turista másszon fel a tetejükre, és ott ugráljanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Arkeofili (@arkeofili) által megosztott bejegyzés,

Ezzel az épülettel gyakorlatilag összeépülve, de külön néven találhatjuk meg a Sağır Hant, ahol 2018 tavasza óta újra készülhetnek fényképek. Harun Reşit Göktaş – egy isztambuli kereskedő – áldozatos munkájának köszönhetően a kupolákat és a tetőt teljesen megtisztították. Közel 100 tonna hulladékot és törmeléket takarított el munkatársaival együtt, és heteken át kaparták le a falfirkákat, hogy megkezdhessék egy turisztikai központ kialakítását. 500 ezer líra (kb. 25,5 millió forint) befektetése utána nyílt meg a kulturális- és turisztikai központ Kubbe Istanbul néven. Találhatunk itt könyvtárat, teázót, kilimmel (faliszőnyeggel) berendezett szobát és professzionálisan felszerelt fotóstúdiókat is.

forrás: haberturk.com

A kupolákat elzárták a turisták elől, hogy azokban ne tehessen senki kárt. Az erre fenntartott területeken viszont mindenki szabadon fényképezhet.

Az alábbi Instagram oldalon egészen mesés hangulatot árasztó, professzionális fényképészek által készített fotók is láthatók:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kubbe İstanbul (@kubbe.istanbul) által megosztott bejegyzés,

Rengeteg kép kifejezetten csak az „Instagram érzés” miatt készül. Látszik rajtuk a minőségi munka és a szándék, hogy valami szépet szeretnének megörökíteni. Ugyanakkor rengeteg vitát generálnak az ilyen, és hasonló képek, és felmerül a kérdés: „Egyedi vagy-e azzal, ha elkészíted a milliomodik ugyanolyan – bár csábító hangulatú – képet, melyet előtted már sok más ember is megcsinált?”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kubbe İstanbul (@kubbe.istanbul) által megosztott bejegyzés,

Rengeteg amatőr fotós is érkezik ide, akik feltehetőleg a közösségi médiában látták, hogy itt milyen menő fotókat lehet készíteni, így maguk is eljöttek a saját fényképükért. Keressünk csak rá a #kubbeistanbul hashtagre nyugodtan. Egy-egy fényképezésért fizetendő díj 100 TL, azaz 5.000 Ft körüli összeg.

Nem hibáztatom őket, én is szívesen mennék, ha nem is csak a fotó, inkább az érzés kedvéért, hogy ott állhatok Isztambul felett egy több száz éves tetőn.

Ha valaki szeretne eljutni a Kubbe Istanbulba, akkor a Facebook és Instagram oldalukon pontos útba igazítást találhat.

Az információk forrása: Ipek Evci – a stúdióban tett látogatásról szóló – cikke, melyet a hurriyet.com.tr oldalon tettek közzé.

Erdem Éva – Türkinfo