Iszlám kulturális központ lett a Rácz Aladár cigány közösségi házból

Kép forrása: youtube

Évek óta árulta a pécsi Rácz Aladár cigány közösségi házat és kulturális központot a fenntartó művészeti-kulturális egyesület. Végül idén, az év elején sikerült értékesíteniük az évtizedek óta általuk üzemeltetett, Pécs történelmi belvárosában álló 500 négyzetméteres ingatlant. A vevő a Magyarországi Muszlimok Egyháza, amely mecsetet és iszlám kulturális központot alakított ki a József utcában. A megnyitót ma délután tartották.

Már működik a Korán egyik nevéről Al-Furqan névre elnevezett mecset, vagyis a Pécsi Iszlám Kulturális Központ a József utcában. A mecset és iszlám központ a Magyarországi Muszlimok Egyháza tulajdonában áll. Az ünnepélyes megnyitót ma délután tartották, azon mintegy háromszáz fő, egyébként többségében nők és gyerekek vettek részt.

A Magyarországi Muszlimok Egyháza vezetőjével, Sulok Zoltán Szabolccsal még a múlt héten beszéltünk, aki kérdésünkre megerősítette, hogy az 500 négyzetméteres József utcai házat Kuvait államtól nyert pályázati forrásból tudták megvásárolni. A megnyitón így a kuvaiti nagykövet is jelen volt, a városvezetés részéről pedig Nyőgéri Lajos alpolgármester vett részt a megnyitón.

Az ingatlan korábbi tulajdonosa a dr. Kosztics István vezette pécsi Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület volt. Ugyanis nem másról, mint a volt Rácz Aladár közösségi házról és művészeti térről van szó, amely évtizedeken át működött, évtizedek óta tartottak ott kiállításokat, cigány közösségi és kulturális programokat. Nem beszélve arról, hogy maga az egyesület is a ‘80-as évek vége óta működik az alapító, dr. Kosztics vezetésével.

Folytatás

Forrás: szabadpecs.hu