Ilyen leletre nem számítottak a régészek a törökországi ásatáson

orrás: Courtesy of Elif Özer/Aizanoi Excavation Directorate

A török régészek több mint hatszáz darab, római kori ezüstérmére bukkantak egy patak közelében, amit egy eltemetett korsóban rejtettek el. A fizetőeszközök nagy részét valószínűleg Olaszország déli részén verték, körülbelül kétezer évvel ezelőtt.

A régészek 2019 szeptemberében az Aizanoi-patak partján kutattak, amikor felfedezték az elrejtett korsót, tele az érmékkel. A fizetőeszközök megvizsgálása után 439 darabot dénárként, azaz a rómaiak korában használt ezüstérmének nyilvánították, míg 212 darabot pedig úgynevezett cistophori-nak, Pergamon ókori görög városának ezüstpénzeként azonosították.

A 651 érme körülbelül 2100 éves, de koruk ellenére a rájuk vésett szöveg és kép még mindig olvasható – mondta Elif Özer, a török Pamukkale Egyetem régésze a LiveScience online tudományos portálnak, aki segédkezett az érmékkel teli korsó feltárásában az ókori görög városban, Aizanoiban, Törökország nyugati Kütahya tartományában. – Rendkívül izgalmas felfedezés, ami alapján azt valószínűsítjük, hogy egy magas rangú katona érkezett Aizanoiba, és bizonyára itt temette el ezeket az érméket.

Hozzátette: az ezüstérmék nagy részét Olaszország déli részén verték, valamikor Krisztus előtt 75 és 4 között, amelyeket római uralkodók és politikusok, többek között Julius Caesar, Marcus Iunius Brutus, Marcus Antonius és Augustus portréja díszít.

A szakember szerint így „minden egyes érme más és más történetről mesél”.

Az egyiken például egy jelenetet láthatunk, amelyen Aineiasz, a görög és a római mitológia egyik alakja, Aphrodité és Ankhiszész fia látható, a trójai királyi család sarja, Hektór sógora, a trójai háború egyik fontos szereplője. Aineiasz a római nép és a mitológia szerint a Rómát alapító Romolus és Remus őse. A trójai háború kilencedik évében a dardán csapatok is Trója megsegítésére siettek Aineiasz vezetésével, később Ankhiszesz is részt vett a csatában. Az érmére vésett jelenetben Trója elfoglalása látható, amikor Aineiasz a hátán mentette kiAnkhiszesz-t egy égő házból.
A dénárok és cistophori-k hatalmas gyűjteménye érmealbum néven is ismert, mert a késő Római Köztársaság uralkodói szerepelnek rajtuk – mutatott rá Özer.

Miután a csapat befejezte a ritka lelet leltározását, elküldték a kincset az ankarai Anatóliai Civilizációk Múzeumába, ahol az érméket kiállítják és bemutatják a nagyközönségnek.

Forrás: www.origo.hu