Ibrahim Müteferrika, a rejtélyes kilétű diplomata-nyomdász szelleme ma is kísért

Kép forrása: hu.wikipedia.org

A magyar-török kulturális évad alkalmából az ankarai Elnöki Nemzeti Könyvtárral szervezett közösen szimpóziumot az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), melynek fókuszában a 18. században élt erdélyi származású nyomdaalapító diplomata, Ibrahim Müteferrika életműve állt – közölte az OSZK szerdán.

A magyar-török kulturális évaddal a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország. Az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozatba illeszkedett az Aki összeköt: Ibrahim Müteferrika címet viselő, kedden megtartott nemzetközi konferencia, amely a két országot összekötő, magyar származású, oszmán-török nyelven publikáló közíró, Müteferrika munkásságára fókuszált.

Az általa létrehozott első török officina termékei egyszerre voltak török ősnyomtatványok és személyi hungarikumok. Életműve ideális multi és interdiszciplináris megközelíthetőséget kínált egy konferencia alapjaként, hiszen az a történet-, földrajz-, nyelv- és irodalomtudomány, de a diplomácia-, könyv- és nyomdászattörténet szempontjából is elemezhető.

A konferencián Varga Bernadett, az OSZK Régi Nyomtatványok Tára osztályvezetője kiemelte: a 18. század első harmadában induló török nyomdászat különleges helyet foglal el a magyar-török kulturális kapcsolatok hálójában. A két nép közös történetének pozitív eleme, hogy a nyomdászat jelentette kulturális vívmányt egy erdélyi származású személy honosította meg az Oszmán Birodalomban – tette hozzá.

Az eredetileg ötszáz és ezer közötti példányszámban megjelent, manapság rendkívüli ritkaságnak számító kiadványokból az OSZK ma tizenötöt őriz. Az első müteferrikák a nemzeti bibliotéka alapítója, Széchényi Ferenc gyűjteményével kerültek be az OSZK gyűjteményébe, majd a következő nagyjából kétszáz évben fokozatosan gyarapodott a kollekció.

Az Ibrahim Müteferrika néven ismert, rejtélyes kilétű diplomata-nyomdász 1729 és 1742 között készítette el tizenhét kiadványát. A Müteferrika-nyomda által kiadott művek témaválasztását – a vallási tárgyú munkák tilalma mellett – a nyomdavezető tudományos érdeklődése határozta meg: mindenekelőtt földrajzi, történeti, nyelvtudományi alkotások kerültek ki a sajtó alól, de akad köztük útleírás, politikafilozófiai értekezés és mágnesességről szóló könyvecske is.

Az Aki összeköt: Ibrahim Müteferrika című nemzetközi konferencia a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és az ankarai magyar nagykövetség támogatásával jött létre.

Forrás: librarius.hu