Hogyan válasszunk házvezetőnőt és dajkát Isztambulban?

Selin Şaşmaz Kalaycıoğlu írása (A cikk 2018. januárjában íródott)

Időről-időre mindannyiunknak segítségre van szüksége a háztartásban – függetlenül attól, hogy egyedülállóak vagyunk vagy párkapcsolatban élünk, van-e gyerekünk vagy nincs. Nehéz megtalálni a megfelelő személyt, különösen akkor, ha még mindig ismerkedünk a várossal, a nyelvvel és a kultúrával. Én is végig jártam a tapasztalatszerzés eme kimerítő útját, ezért most megpróbálok pár hasznos tanáccsal szolgálni.

Először is be kell azonosítanod, hogy kire van szükséged. Szükséged van valakire, aki csak a házkörüli teendőket látja el, vagy olyan valakit szeretnél, aki a házat és a gyerekeket is ellátja? Esetleg olyan valakire van szükséged, aki vigyáz a gyerekekre iskola után míg haza nem érsz? Ezeket a kérdéseket jobb már az elején tisztázni. Azt is el kell döntened, hogy olyasvalakit szeretnél, aki veletek lakik, vagy jobb, ha csak rendszeresen jön.

Ne felejtsük el, hogy a szakember az otthonodban fog dolgozni és/vagy a gyermekeddel fogja együtt tölteni az időt. Ezért mindenekelőtt kölcsönös bizalomra van szükség. Meg kell bíznia benned mint munkáltatóban, és tisztelnie kell téged mint embert. Ennek természetesen fordítva is működnie kell. Kérj referenciákat és szánj némi időt az elbeszélgetésre. A legjobban akkor jársz, ha elvárásaid nincsenek kőbe vésve. Ellenkező esetben mindegyik felet érheti csalódás.

Házvezetőnő

Ha sok gondot fordítasz a tisztaságra, azt javasolnám, hogy egy tapasztalt, profi munkatársat vegyél fel. Hisz azt szeretnéd, hogy ragyogjon a lakás és a munka alapos legyen.

A munkanapok kijelölésében együtt kell megegyeznetek. Amennyiben havi fizetést szeretnél adni, akkor a munkának legalább heti néhány napot vagy heti öt napot kell magában foglalnia. A házvezetőnőtől és a ház méretétől függően a díjak általában napi 140 és 200 TL (8-12 ezer Ft) között mozognak. Étkezést is biztosítanod kell a munka idejére. Ha teljes munkaidős foglalkoztatás mellett döntesz, akkor is gondoskodnod kell biztosításról is, valamint arról, hogy megfelelj a munkaügyi előírásoknak.

A házvezetőnőkkel kapcsolatban szerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy nagyon gondoskodóak és megbízhatóak. Ha azt szeretnéd, hogy a házvezetőnő időről-időre a gyermekeidről is gondoskodjon, gyakran ezt is szívesen elvállalják. Fontos azonban tisztázni, hogy ez csak egy lehetőség, és nyomatékosítani szeretném, hogy az emberek nevelési módszerei eltérőek lehetnek, főképp akkor, ha korábban nem volt tapasztalatuk a gyermekgondozásban. Például előfordulhat, hogy egyesek álomba ringatják a csecsemőket altatáskor, aminek te nem feltétlenül örülnél. Előfordulhat, hogy olyan ételeket adnak a babának, amelyeket te nem hagytál jóvá. Például sós zöldségpürét, míg te egyáltalán nem sózod még a baba ételét. Most csak ezeket a kisebb különbségeket emeltem ki, mivel minden anyának megvan a saját nevelési módszere, így amit te fontosnak tartasz, az egyáltalán nem biztos, hogy valaki más számára is ugyanilyen jelentőséggel bír. A legfontosabb, hogy mindig részletesen és tiszeletteljesen magyarázzuk el, hogy mi az, ami számunkra elfogadható, és mi az, ami nem.

Mivel a referenciák különösen fontosak, konzultáljunk először megbízható, helyi ismerőseinkkel. Szomszédaink vagy barátaink ismerhetnek valakit, akit ajánlani tudnak. Ha otthonunkban van gondnok, valószínűleg ő is tud pár ötlettel szolgálni.

Ha ezek után még mindig nem találtad meg a megfelelő embert, akkor a weben is keresgélhetsz, mint például a Teyzesizsiniz.com-on vagy az Evdekibakıcım.com-on. Vannak olyan új induló vállalkozások is, mint például az armut.com vagy a mutlubirev.com, melyek óradíjon biztosítják ezt a szolgáltatást.

Bébiszitter  Ha dolgozó anya vagy és szükséged van egy olyan segítőre, aki a gyermekeiddel foglalkozik a házvezetés helyett, akkor keresd fel a török dadusok helyi hálózatát. Egyeseket drágának találhatunk, ugyanakkor nagy előnyük, hogy szakmai képesítéseik révén biztosítják nyugalmunkat. Ne feledjük: gyerekeinkkel ők töltenek majd rendszeresen időt. A tipikus havi fizetés 2000 és 2500 TL (120-150 ezer Ft) között mozog. Amennyiben egyéb elvárásokat is támasztunk vele szemben a gyerekgondozáson kívül – például főzést és takarítást – akkor azt előre tisztázzuk. Általában olyan feladatokat látnak el, mint például az ételek elkészítése a gyermekek számára vagy a ruháik kivasalása stb.

Szerencsére nem olyan nehéz találni valakit erre a feladatra, ugyanakkor az is biztos, hogyha a gyerekek nem beszélnek törökül, akkor egy kétnyelvű dadus felkutatása mindenképpen nagyobb kihívásokat gördíthet elénk. Számos vállalat korszerűsíti már folyamatait annak érdekében, hogy megtalálhasd a megfelelő személyt, aki majd gondoskodik gyermekeidről. Néhány példa: se-ce.com.tr vagy bakiciburada.com. Először pontosan felmérik az igényeidet, majd megküldik a szóbajövő jelöltek listáját. Ezért a szolgáltatásért általában jutalékot kérnek a bébiszitternek felajánlott fizetés arányában. Más cégek a dadától is a jutalék egy részének megfizetését kérik. Ha az első hónap után te vagy a dadus úgy döntötök, hogy inkább megválnátok egymástól, akkor a cég segít az új jelölt megtalálásában további díj megfizetése nélkül.

Ha egy olyan személyt alkalmaznál inkább, aki házvezetőként és dajkaként is dolgozna, akkor a leggyakoribb megoldás egy au pair felfogadása. Általában ők külföldről jöttek azzal a tervvel, hogy mindkét szerepet betöltsék. A legtöbb ember olyan munkát keres, amely magában foglalja a szállást is, ezt mindenképpen tartsuk szem előtt. Előfordul, hogy találsz valakit, aki inkább máshol lakna, de továbbra is kész elkötelezni magát az elvárt óraszámoknak megfelelően. Ha nagyobb terveid vannak, akkor akár egy olyan párt is felfogadhatsz, amelynek tagjai ezeket a különböző szerepeket együttesen töltik be.

Mindenképpen fontold meg, hogy alkalmazol-e egy külföldit, mert valószínűleg segítségre lesz szüksége az egészségügyi biztosításnál és a tartózkodási engedélynél. Őszintén szólva, ez az első kérdés, amit egy beszélgetés során felteszek. Egy másik fontos pont természetesen a fizetés. Számos külföldi szeretné a fizetését dollárban megkapni, de természetesen vannak olyanok, akik még mindig elfogadják a török ​​lírában történő kifizetést. Tehát, ha nem vagy hajlandó dollárban fizetni (mint én), akkor állítsd össze a saját listádat ennek megfelelően. Tapasztalatom szerint az átlagos havi fizetés 600 és 900 dollár (160-240 ezer Ft) között mozog – a gyerekek számától, a ház méretétől, és a munkaerő tapasztalatától függően.

Egyéb lehetőségek

Ha te dolgozol, de a gyerekek már idősebbek és késődélután jönnek haza, akkor kereshetsz egy oyun ablasıt (jellemzően fiatal, női diákok, akik foglalkoznak a gyerekekkel, amíg haza nem érsz). Napjainkban könnyű franciául, angolul vagy németül beszélő oyun ablası-t találni, aki szintén segíthet a gyerek nyelvtudásának fejlesztésében. A fentebb említett webhelyeken ilyen segítőket is találhatsz.

Ha azonban csak bébiszitterre van szükségünk, az rossz hír! A bébiszitterek nem igazán népszerűek Törökországban (főleg mivel a nagyszülők is gyakran elérhetőek). De vannak újkeletű start-up cégek, amelyek azért nyújtanak ilyen szolgáltatást is. Ilyen például a korábban említett evdekibakicim.com. Egy másik szórakoztató, egyedi lehetőség a Mygym. A Mygym lehetőséget nyújt arra, hogy – miközben te szórakozol – a kölykök is le legyenek foglalva. A gyerekeket 22: 00-ig helyezheted itt el.

Ha nem dolgozol, de segítségre van szükséged, akkor a saját megoldásomat ajánlom. Az, hogy egyedül én vagyok otthon a lányommal és még egy dadust is felfogadjak, nagyon távol állt tőlem, de a fiam születését követően kénytelenek voltunk segítséghez folyamodni. Ezért döntöttem úgy, hogy valaki olyat veszek fel, aki nem él velünk, viszont heti 5 napon 8.30-tól 18.00-ig nálunk van, besegít a házimunkába, és szükség esetén gondoskodik a gyerekekről. Tehát a második gyermekünk születését követően alkalmaztam valakit. Különösen szerencsésnek éreztem magam, mert azelőtt újszülött csecsemős nővérként dolgozott.

Gyermektelen párok vagy egyedülállók is megtalálhatják a fent említett weboldalakon azt a releváns szolgáltatást, amire szükségük van. Egy házvezetőnő felfogadása valamelyik start-up cég ajánlásával nagy segítség lehet, míg az óránkénti díjszabás lehetővé teszi a megfizethetőséget.

Összefoglalva elmondhatom: nem meglepő, hogy ilyen sok lehetőség közül kell választani, amikor egy házvezetőnő vagy a dadus alkalmazását tervezzük. A kérdés az, hogy melyik a legjobb megoldás számodra, a családodnak és a költségvetésnek.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Yabangee