Hogyan lett közkincsből közellenség Mesut Özil?

Politikai tényező és egyben a négy éve világbajnok német csapat vb-leszereplésének bűnbakja lett sokak szemében Mesut Özil. A németek a csoportból sem jutottak tovább, Löw kapitány ennek ellenére maradhat, és nem is őt, hanem a csapat török származású játékost éri a legtöbb kritika. A mostani össztűz elsődleges oka az volt, hogy május közepén Erdogan mellett mosolygott. De oka volt-e ez a németek kiesésének?

A német válogatott a csoportjában sorrendben Mexikó, Svédország és Dél-Korea ellen játszott, két vereséggel kiesett. A svédek elleni győztes meccsen Sami Khedira és Mesut Özil nem volt pályán, Mexikó ellen igen, majd Dél-Korea ellen is visszakerültek. És azon a két meccsen kikaptak.

Durva és ostoba leegyszerűsítése a fenti bekezdés annak, hogy miért így szerepeltek a németek, de sok németországi kommentárban és értékelésben előkerültek a vb után.

A tunéziai származású Khedira és Boateng, akinek Ghánából származnak felmenői, kiálltak a sajtó elé miután hazajöttek, interjúkat adtak. A török gyökerű Özil kerüli a nyilvánosságot, csak Twitteren kommunikál, és már azon a napon a nyaralását töltötte, amikor, ha továbbjutnak, nyolcaddöntőztek volna.
Honnan is jött Özil? És mi vele a baj?

A játékos édesapja, Mustafa Özil hatéves volt, amikor Németországba került, Ruhr-vidékre költöztek. Kezdetben fémmunkásként dolgozott, később csirketermékeket árult. Négy gyereke született, a legkisebb, Mesut 1988-ban Gelsenkirchenben.

Mesut a német Zidane becenevet nem véletlenül kapta, szegénységből küzdötte fel magát bevándorlók gyerekeként, a futball kitörési pont volt. Az iskolában szótlan, magába forduló kisfiú a pályán egy pillanat alatt extrovertált lett, olyan ügyes és gyors volt a labdával, hogy véznaságát tudta ellensúlyozni, varázslónak, szupesztárnak tartották már 10 évesen.

Tehetsége feltűnt a Schalke vezetőinek. Ahol akkoriban elég jól ment az utánpótlás-nevelés, Manuel Neuer felette járt, Julian Draxler alatta, de Benedikt Höwedes is ebből a műhelyből került ki. Mind a négyen világbajnokok lettek.

Folytatás

Forrás: index.hu