Hisart, az élő történelem múzeuma

Törökország szerte nagyjából 450 múzeum és ásatási helyszín látogatható, melyből 250 magánszemélyek által alapított és üzemeltetett múzeum. Ezen magánmúzeumok közül az egyik a Hisart hadtörténeti múzeum, melyet Nejat Çuhadaroğlu alapított. Kisgyermekkora óta a figurafestés és a makettkészítés volt a szenvedélye.

Gyűjteménye idővel olyan méretűvé nőtt, hogy egy múzeum alapja lehetett.

A tárlat leginkább az Oszmán Birodalom időszakát (1453–1923) mutatja be katonai tárgyakkal, képekkel, és olyan élethű modellekkel, melyek a kor ruháit viselik. Élettelivé teszi a kiállítást, hogy ún. diorámák gazdagítják. Napjainkban a dioráma háromdimenziós múzeumi/kiállítási modellt jelent, így tudnak egészen pontosan bemutatni egy-egy történelmi eseményt, csatajelenetet. Sőt, a látogatók szinte részesei lehetnek ezeknek a jeleneteknek.

A Hisart Élő Történelem és Dioráma Múzeum földszintjén található kiállítási tárgyak hatalmas időszakot és témát ölelnek át. Az oszmán kormányzat szociális, kulturális és gazdasági erejét bemutató tárgyakat láthatunk a látogatásunk elején. A Római és a Bizánci Birodalom tulajdonában lévő tárgyakkal kezdődik, majd az anatóliai szeldzsukoktól egészen III. Szelim szultán időszakáig nyúlik a tárlat anyaga. Kardok, pisztolyok, balták és egy olyan ing, mely a hiedelem szerint megvédte viselőjét. Itt láthatunk egy diorámát is, mely Konstantinápoly meghódítását mutatja be.

Az első emelet a korábbi folytatása: III. Szelim uralkodásától az 1900-as évek elejéig. Kronológiai sorrendben állították ki a kardokat, pisztolyokat, zászlókat és öltözékeket. Egy ritkaság is fellelhető itt: egy 18. századi szablya, mely ún. zülfikar, azaz villa alakban végződő, kétélű kard.

A múzeum 2. emeltén az oszmánok uralkodásának utolsó éveire jellemző tárgyakat láthatunk. A Balkán-háború, továbbá a Çanakkalénál és Sarıkamışnál vívott csaták emlékei is itt helyezkednek el, továbbá Atatürk három, teljesen élethű viselete is megtalálható itt. Ezen az emeleten is láthatók diorámák, fegyverekkel és kosztümökkel.

A 3. emeleten az I. világháború időszakába látogathatunk, és a II. világháború elejéről is kiállítottak itt diorámákat.

Végül a 4. emeleten a II. világháború későbbi időszakát mutatják be, továbbá a Koreai-háború, a Cirpusi Béke Hadművelet és az Öbölháború is felelevenítésre kerül.

Addig is, míg nem tudják meglátogatni személyesen a tárlatot, nézzék meg a bemutatkozó videót! Ha kedvet kaptak hozzá, még több filmet láthatnak a munkájukról és a kiállításokról a múzeum honlapján.

Így találják meg: Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi

Cím: Hürriyet Mah. Cemil Bengü Cad. No: 21 34403 Çağlayan / İstanbul / Türkiye

Nyitva: Kedd – Szombat 10:00 – 18:00, Vasárnap 12:00 – 18:00

Belépődíj felnőtteknek 35 TL, kedvezményes 15 TL

Az információk forrása a múzeum honlapja: hisartmuseum.com

Erdem Éva – Türkinfo