Helyére került az 1-es blokk reaktortartálya Akkuyui-ban

Kép forrása: en.wikipedia.org

A Roszatom által Törökországban épített Akkuyui Atomerőműben beemelték a helyére az 1-es blokk reaktortartályát. Előzőleg beszerelték alá a zónaolvadékcsapdát, elvégezték a támasztó és távtartó konzolok betonozását, valamint felvitték a reaktortartály hengeres részét védő szigetelést, illetve a tartály hőszigetelését. A reaktortartály beszerelése előtt már beépítették azt a támasztógyűrűt, amely felveszi a berendezés tömegének zömét.

A 330 tonna tömegű, 4,5 méter átmérőjű és 12 méter magas reaktortartályt egy speciális, Liebherr LR 13000 típusú 3000 tonna teherbírású önjáró lánctalpas daru segítségével emelték a helyére, miután a reaktortartályt vízszintesből függőleges helyzetbe állították.

„Az 1-es blokk reaktorának szerelése a 2021-es év egyik legfontosabb eseménye. Április 21-én építettük be a támasztógyűrűt, amely nemcsak tartja a reaktortartályt, hanem rögzíti is azt és megakadályozza, hogy terhelés hatására az vízszintes vagy függőleges irányban elmozduljon. Kiemelendő a szerelő csapat és a darukezelők kiváló munkája. A reaktortartály beemelése és beszerelése rendkívül precíz és összehangolt munkát igényel.

A reaktortartályt ugyanis tizedmilliméteres pontossággal kell a helyére illeszteni” – mondta Szergej Buckih, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatójának első helyettese, az épülő atomerőmű igazgatója. A reaktortartály beszerelését a török nukleáris hatóság, a Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) képviselői mellett a francia Assystem mérnöki vállalat független szakértői, továbbá a reaktortartály tervezője, az orosz Gidropressz, illetve a gyártómű, a szintén orosz AEM-Tyehnologii szakemberei ellenőrizték.

A reaktortartály beépítése Open Top eljárással történt. Ez azt jelenti, hogy a reaktorépület, a hengeres konténment nyitott tetején keresztül emelték be a berendezést. Ez lehetővé teszi az építési és szerelési műveletek optimális kivitelezését, a berendezések és a csővezetékek telepítését a reaktorépület betonozásának befejezése előtt. Az eljárást már számos atomerőmű-építési projektben használták: Kínában, Japánban és Oroszországban, ahol a szintén VVER-1200 típusú reaktorokkal szerelt Leningrádi Atomerőmű építése során is így emelték a helyére a reaktortartályt. Hasonlóképpen Open Top eljárással emelik be és szerelik majd az Akkuyui Atomerőmű gőzfejlesztőit, a nyomáskiegyenlítőket, a fő keringtetőszivattyúkat és a többi technológiai berendezést.

Az Akkuyui Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályának beemelése után folytatódik még a reaktoraknában betonozás, kialakítják a fő keringtető csővezeték és a gőzfejlesztők támasztékait. A reaktor gőzfejlesztőinek és a fő keringtetőszivattyúk házának beszerelése után kezdődhet a fő keringtető csővezeték hegesztése, amely az atomerőmű primer körének fő berendezéseit köti össze egymással.

Az Akkuyui Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályát 2020 novemberében tengeri úton szállították Oroszországból az építési területre. A reaktortartályt a helyszínen ellenőrizték, megállapítva annak épségét és minőségének magas színvonalát.

Forrás: www.teol.hu