Havuç tatlısı (Sárgarépás desszert) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

4 db nagyobb sárgarépa
1 ujjnyi híján 1 pohár cukor (a pohár 2 dl-es)
1 cs. vaníliáscukor
csipetnyi fahéj
1 cs. keksz
1 pohár mogyoró vagy dióbél

A tejes krémhez (muhallebi):
4 pohár tej
2 ek liszt
1,5 ek keményítő
5 ek kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor

A díszítéshez:
2 dl habtejszín felverve (használhatunk habport, utasítás szerint tejjel elkészítve)
kókuszreszelék

A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, vaníliáscukorral együtt feltesszük a tűzhelyre egy lábasban. Adunk hozzá egy kis fahéjat. Alacsony fokozaton kb. 20 percig főzzük. Zárjuk el alatta a tűzhelyet.

Törjük a kekszet apró darabkákra. A mogyorót, dióbelet vágjuk durvára (még finomabb, ha előtte kicsit megpirítjuk). Mindkettőt keverjük a sárgarépához.

Egy kisebb tepsi belsejét vizezzük meg, szórjunk bele kókuszreszeléket (azért, hogy ne ragadjon majd bele a desszert). Öntsük bele a sárgarépás keveréket, simítsuk el.

Készítsük el a tejkrémet: a tejet tegyük fel egy lábasban a liszttel, keményítővel, cukorral, vaníliáscukorral melegedni. Állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük a desszert tetejére és simítsuk el.

Verjük fel a habtejszínt (tehetünk bele kevés cukrot), végül ezt is simítsuk a krém tetejére. Szórjuk meg bőven kókuszreszelékkel, kevés fahéjjal. Tegyük hűtőszekrénybe legalább 2-3 órára. Tetszés szerint díszíthetjük. Tálalás előtt szeleteljük.

Afiyet olsun!

Megjegyzés: Legyünk kreatívak, ha valamelyik hozzávaló hiányzik, nyugodtan helyettesítsük. Nekem pl. nem volt lisztem, ezért 2 ek vaníliás pudingport tettem a krémbe. Keksz helyett pedig babapiskótát használtam.

Szegedi Ági / Türkinfo