Hancz Erika – Varga Szabolcs: Pécs mindennapjai a török félhold alatt

pecs_mindennapjaiTisztelt Olvasó!

A török hódoltság korát hosszú ideig egy hanyatló, pusztulással teli korszaknak látták a történészek, de ilyen kép élt róla a néphagyományban és a szépirodalomban egyaránt. Napjainkban azonban egyre inkább úgy tekintünk a magyar történelemnek erre a másfél évszázadára, mint amelynek során a kultúránk számos értékkel gazdagodott: városaink életében meghatározó, emblematikus épületekkel, értékes tárgyi emlékanyaggal, szokásokkal és hagyományokkal.

Hogy a törökkori Pécs hétköznapjait, színes és mozgalmas világát bemutassuk, 2013 áprilisában kiállítást szerveztünk a Várostörténeti Múzeumban. A Pannon Kultúra Alapítvány és a Janus Pannonius Múzeum együttműködésében megvalósult rendezvény sikere arra ösztönzött bennünket, hogy nyomtatott formában is közreadjuk a legújabb kutatási eredményeken alapuló összekötő szövegeket, az összegyűjtött dokumentumokat, és a tárgyakról készült felvételeket.

Jelen kötet reményeink szerint tovább bővíti, gazdagítja majd az ezen időszakról szóló ismereteinket, történelemlátásunkat – annál is inkább, hiszen a tárgyak és dokumentumok többségét most először láthatja a nagyközönség.

Köszönet illeti mindenekelőtt a két szerző, Hancz Erika régész-oszmanista és Varga Szabolcs

történész alkotó munkáját, önzetlen együttműködését.

Külön elismerés Erdős Zoltán történésznek, a Pannon Kultúra Alapítvány segítőjének, aki ötleteivel, szervező és szerkesztő munkájával járult hozzá a kiállítás és a kiadvány létrejöttéhez.

A Pécs Története Alapítvány szellemiségével gazdagította a kiállítást: Dr. Ujvári Jenő alapítványi elnök gondolatai különösen emlékezetessé tették a megnyitót.

Kiemelt köszönet illeti partnerünket, a Janus Pannonius Múzeumot, Walterné Müller Judit igazgató asszonyt, valamint Gál Éva és Nagy Erzsébet osztályvezetőket. A korszak miliőjét idéző helyszín, a rendkívül gazdag és látványos tárgyi emlékanyag, és nem utolsósorban a múzeum munkatársainak szakértelme és áldozatkész munkája nélkül a kiállítás és jelen kötet nem születhetett volna meg.

Pécsett, 2013 novemberében

A kiadók nevében tisztelettel köszönti az Olvasót:
Dr. Bokor Béla
a Pannon Kultúra Alapítvány
kuratóriumi elnöke

Letöltés