Haldoklik az Eufrátesz, milliókat fenyeget a vízhiány

Kép forrása: www.pikist.com

Rég nem látott aszály sújtja a Mediterráneum keleti részét. Az Eufrátesz vízszintje drámaian lecsökkent Szíriában és Irakban, ami több millió emberre jelent fenyegetést. Egyes vélemények szerint a folyam visszahúzódásához Törökországnak is köze van. A klímaváltozás hatására a mostanihoz hasonló szárazságok egyre gyakoribbak és szélsőségesebbek lesznek, és úgy tűnik, az aszályok korában a víz könnyen a konfliktusok mozgatórugójává válhat.

Újabb humanitárius katasztrófa van kibontakozóban Szíria északkeleti részén, ahol az utóbbi hónapokban látványosan lecsökkent az ország leghosszabb folyójának vízszintje. Az Eufrátesz apadása a helyi mezőgazdaságot, az ivóvízkészleteket, az energia-utánpótlást, ezáltal tömegek megélhetését fenyegeti. A jelenség milliókat veszélyeztet.

Ha a mostani vízkrízist önmagában nem is a globális felmelegedés idézte elő, az átalakuló éghajlat sokat fokozhat az aszályok hevességén.

Bár a polgárháború sújtotta országban a vízhiány komolyabb következményekkel járhat, mint egy stabil államban, egyre valószínűbb, hogy a hasonló események közvetett vagy közvetlen módon a kedvezőbb helyzetben lévő régiókat sem kímélik majd. A szárazságok egyre nagyobb intenzitással és gyakorisággal fognak lecsapni, ily módon pedig a víz a nemzetközi és a belső konfliktusok forrásává válhat.

Folytatás

Forrás: 24.hu