Gyerekfilmek és rendezők Isztambulban

gyerekfilm28 ország több mint 100 filmjét mutatják be a harmadik Nemzetközi Gyermekfilm Fesztiválon október 27-e és 31-e között Isztambul Tuzla negyedében.

A fesztivál, amelyen világhírű rendezőinek műveit tűzik műsorra, szándékosan egybeesik az október 29-ei, Török Köztársaság Napi ünnepségekkel, így akarnak kedveskedni a fiataloknak.

Joost Ranzijn holland rendező Urban Rascals (Városi vagányok) című filmje fémjelzi a nyitóünnepséget, amelyen több tucat rövidfilmet is vetítenek. A filmek Argentínából, Horvátországból, Indiából, Franciaországból, Japánból, Spanyolországból, Tajvanból, Ukrajnából, illetve Bosznia és Hercegovinából érkeztek.

A különböző országok gyermekfilm rendezői, média szakértők és tanárok azért gyűlnek össze, hogy megosszák gondolataikat, kulturális tapasztalataikat és történeteiket mind személyesen, mind filmjeiken keresztül.

A vetítések ingyenesek, és a gyerekek számára filmkészítő műhelyeket is szerveznek, ahol találkozhatnak a külföldi és hazai filmkészítőkkel és színészekkel.

A fesztivál elnöke Rowena Tuzcuoğlu, támogatói a Tuzla negyed kormányzati hivatala, a Sefine hajógyár, illetve egyéb török és nemzetközi szponzorok.

A fesztivált a Tuzla Ifjúsági Központban és a Şifa Ifjúsági Központban tartják.

Hürriyet Daily News

2014-10-29
Fordította: Kertész Erika – Türkinfo