Güveçte tavuklu patlıcan yemeği (Padlizsános csirke cseréptálban) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1868.1

2 db egész csirkemell filé
4 db padlizsán
4 db paradicsom
2 fej közepes vöröshagyma
1 db piros húsú paprika
1 db sárga vagy zöld paprika
4 gerezd fokhagyma
3 ek étolaj
2 ek paradicsompüré (domates salçası)
Só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű, koriander
Olaj a padlizsán sütéséhez
Reszelt sajt

A padlizsánokat csíkosra meghámozzuk, felkarikázzuk, sós vízben állni hagyjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Felkockázzuk a paprikákat és a paradicsomokat is. A csirkemellet kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A padlizsánt papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a vizet.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a padlizsán szeleteket elősütjük. Mivel hajlamos sok olajat felszívni, felhasználás előtt feltétlenül itassuk le róla papírtörlővel! Ezután kb. a csirkehússal megegyező kockákra vágjuk (ha a szeleteket negyedeljük, az megfelel).

A 3 ek étolajon kicsit elősütjük a csirkemellet. Ha már elpárolgott a leve, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát is. Amint érződik a fokhagyma illata, jöhet rá a kétféle paprika. Két-három perc pirítás után mehet bele a paradicsom és a fűszerek.

Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a padlizsánt. A paradicsompürét forró vízzel felhígítjuk, ha kell, sózzuk, végül ráöntjük a padlizsános csirke tetejére és összeforraljuk. Az étel voltaképpen már innentől fogyasztható, tetszőleges körettel.

Tökéletessé tételéhez azonban – amennyiben vannak kisebb méretű cseréptálkáink (güveç) – kanalazzunk a raguból a cseréptálakba egy-egy személyre való adagot, tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, végezetül forró sütőben a sajtot pirítsuk rá!

Afiyet olsun!itthoni 1870.1

Szegedi Ági / Türkinfo