Francia, török, cseh és szerb előadók is részt vesznek a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon

Kép forrása: regizene.ro

Többek között francia, török, cseh és szerb előadók is részt vesznek a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, amelynek idei központi témája az utazás – jelentették be csütörtökön a szervezők.
A sajtótájékoztatóról a szekelyhon.ro hírportál számolt be. A július 10. és 18. között zajló seregszemléről Filip Ignác Csaba, a rendezvény művészeti vezetője elmondta, hogy központi elemeként az idén az utazást jelölték meg. „Amit az elmúlt egy évben fizikailag nem lehetett, azt most megtesszük a zene világában” – mondta a művészeti vezető, utalva a témaválasztásra. Hozzátette: a programban a régizenén belül megjelenik a reneszánsz, a barokk – ezen belül több műfaj is -, egészen a rokokó stílusig. A meghívottak közül kiemelte a világszinten ismert szerbiai Renaissance-t, amely a világon egyedülálló módon állami régizene együttes, de lesznek Csehországból, Törökországból és Franciaországból is fellépők.

Franciaországból Miquéu Montanaro ad koncertet, Csehországból Jiri Havrlant érkezik, Törökországból Erdal Salikoglut hívták meg a szervezők. Figyeltek arra is, hogy egyensúly legyen a romániai régizene-együttesek és a külföldi meghívottak között, így Romániából színpadra fog lépni többek között a Kájoni Consort, a Fonte Di Gioia vagy a Codex régizene-együttes. A fesztivál programjában szerepel még a világhírű bukaresti Madrigal kamarakórus, amely a seregszemle egyik visszatérő meghívottja. A programban gyermeknap is helyet kapott, ahol reneszánsz játékokkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a kicsiknek, de nem marad el a felnőtteknek szervezendő borvacsora, valamint a hagyományos gyalog- és kerékpártúra sem. A fesztivállal párhuzamosan az idén is megszervezik a Régizene Nyári Egyetemet, amelyen egyebek mellett orgona-, furulya-, ének-, barokkhegedű- és csembaló-mesterkurzusokat tartanak. A fesztivál központi helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár.

Forrás: webradio.hu