Folytatódik az ámokfutás: három döntéshozót kirúgott Erdogan a jegybankból, történelmi mélyponton a líra

Kép forrása: www.pikrepo.com

A kamatokról döntő monetáris testület három tagját elbocsátotta Recep Tayyip Erdogan török elnök, majd két tagot kinevezett a helyükre – jelent meg a hivatalos közlönyben. A hír hallatán a líra új történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben.

A csütörtök reggeli tájékoztatás szerint a jegybank két alelnökét, Semih Tument és Ugur Namik Kucukot is kirúgta a török elnök, mellettük Abdullah Yavast mentette fel posztjáról. Helyettük Taha Cakmakot nevezte ki alelnöknek és Yusuf Tunát a tanács tagjának Erdogan.

A hírre a líra azonnal egy százalékot esett a dollárral szemben, 9,19-nél is volt a jegyzés, ami új történelmi mélypont a török deviza szempontjából. Ezzel az év eleje óta már 23%-kal zuhant a török deviza nagyrészt éppen a monetáris politikával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Erdogan ugyanis nem először avatkozott be nyíltan a jegybank döntéseibe, évek óta folyamatosan kemény kritikát fogalmaz meg, mivel szerinte a túl magas kamatok gerjesztik az inflációt. Volt egy néhány hónapig tartó átmeneti béke az elnök és a jegybank között, majd a múlt hónapban meglepetésre 19%-ról 18%-ra vágták a kamatot annak ellenére, hogy az infláció továbbra is 20 százalék közelében van az országban.

Szerda este Erdogan találkozott Sahap Kavcioglu jegybankelnökkel, azt követően jelentették be a személyi változásokat. A piac a lépéseket egyértelműen úgy értelmezi, hogy a török elnök még erősebben akar beavatkozni a monetáris politikába, további kamatcsökkentésre akarja kényszeríteni a jegybankot, ami rossz hír a líra szempontjából. Legközelebb október 21-én tartanak kamatdöntő ülést Törökországban, akkor derülhet ki, mivel jár az új tagok kinevezése.

Forrás: www.portfolio.hu