Föld alatti járatot találtak Isztambulban

Kép forrása: www.hurriyetdailynews.com

A régiót az évek során számos rengés rázta meg, az alagút mégis fennmaradt.

Egy 1500 éves felszín alatti alagutat fedeztek fel Isztambulban, a Szent Polüeuktosz-templomnál zajló ásatások során – számol be a Hürriyet Daily. A járatot a város Saraçhane nevű környékén találták meg, a terület a keresztes invázió alatt megsemmisült.

Az isztambuli önkormányzat Kulturális Örökségvédelmi Osztályának csapata 2022-ben nyáron kezdett feltárásba. Mahir Polat önkormányzati főtitkár-helyettes szerint az évek során rengeteg földrengés rázta meg a várost, az alagút meglepő módon mégis ép maradt.

Az 524-ben épült Szent Polüeuktosz-templom rendkívül fontos az isztambuli régészet szempontjából, a helyszínen zajló feltárásokon számos lelet került már elő. A terület korábban nem volt túl biztonságos, a bűnözés komoly problémát okozott, tíz hónapon belül azonban turisztikai központtá alakulhat a környék.

A közelmúltban a szakértők egy szoborra bukkantak a lelőhelyen, az alkotás mintegy 1900 éves lehet, és a Római Birodalom idejéből maradhatott fenn. A területen emellett többek között bronzérmék, márványdarabok, kerámiák és fémtárgyak is előkerültek.

Forrás: ng.24.hu