Fırında balık pilaki (Sütőben párolt zöldséges hal) – Szegedi Ági

Hozzávalók: török2014 364

0,5 kg tengeri haltörzs (ha filét használunk, mindenképp vastagabb szeletek legyenek)
4 db vöröshagyma (lehet lilával vegyesen)
3 gerezd fokhagyma
3 db paradicsom
6-8 db babérlevél
½ citrom leve
1 csokor petrezselyem
5 ek olívaolaj
1 tk cukor
2 ek paradicsompüré (domates salçası)
2 dl víz
Kapor, kakukkfű
Só, bors

A halakat kisebb darabokra vágjuk, kb. 4-5 cm-re megfelel. Sózzuk, borsozzuk. A hagymát félbevágjuk és felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk. A paradicsomokat kockákra vágjuk – aki igényli, előtte le is húzhatja a héját, de nem feltétlenül szükséges.

Egy tálban összekeverjük a hagymát, fokhagymát és paradicsomot. Egy másik, kisebb tálban a paradicsompürét, citromlevet és a cukrot keverjük el a vízzel, kissé sózzuk. A sütőt előmelegítjük kb. 160°-ra.

Az olívaolajból 3 ek-nyival meglocsoljuk egy kisebb tepsi alját. A hagymás keverék felét beletesszük, sózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és kaporral. Helyezünk rá néhány babérlevelet. Ráfektetjük a haldarabokat, azokra is babérleveleket teszünk,majd a hagymás keverék másik fele jön. Újból sózzuk, fűszerezzük. A paradicsomos lével nyakon öntjük, végül a maradék olajjal meglocsoljuk a tetejét.

A petrezselyem felét félretesszük a tálaláshoz, másik feléről letépkedjük a leveleket, azt is a tepsibe szórjuk. Alumínium fóliával lefedjük és a sütőbe tesszük. Kb. 20-30 percig pároljuk, majd – a fóliát levéve – még további 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Keverni egyáltalán nem kell! Lehűtjük, tetszés szerint újhagymával, petrezselyemmel, citrommal díszíthetjük.

A zöldségágyat tovább lehet bővíteni zöldpaprikával, sárgarépával, zellerrel, de akár burgonyát is darabolhatunk alá. Utóbbi esetben már köretre sincs szükség. Bár én így is leginkább csak friss kenyeret ajánlok mellé!

Afiyet olsun!török2014 367

2015-04-09
Szegedi Ági/Türkinfo