Film készült Isztambul kóbor kutyáiról

Elizabeth Lo amerikai rendező készítette el azt a filmet, mely három isztambuli kóbor kutya mindennapjait és azon keresztül a modern társadalom kritikáját mutatja be. Nagyon sokan látták már a Kedi (magyarul Isztambul macskái) című filmet, ami a város macskáinak élete körül zajlott. Végre azok is betekinthetnek a megapolisz utcáinak – nem minden esetben fényes – mindennapjaiba, akik inkább a csaholó négylábúakat kedvelik. A film bemutatójának hivatalos dátuma: 2021. március 26.

A pár hete érkezett előzetes alapján belekóstolhatunk az összesen 72 perces film hangulatába. Több mint 100.000 kutyus kóborol Isztambul utcáin. Ki ne találkozott volna velük, ha ott – vagy éppen bármely más török nagyvárosban – járt?

A Stray (Elcsatangolt) című alkotás az Isztambul utcáin kóborló kutyák szemszögéből mutatja be, mit jelent státusz vagy mindennapi biztonság nélküli lényként élni. Élelem és menedékhely után kutatva jár-kel a három kutya: Zeytin, Nazar és Kartal. Néha romokban álló épületekhez, időnként a nyüzsgő utcákon vezetnek minket. Pillantásuk a társadalom által figyelmen kívül hagyott zugokba tekint: nők szeretet nélküli házasságban, tüntetők fegyverek, menekültek fedél nélkül. A készítők a kutyák szemén át mutatják meg nekünk az emberek világát, amelyet osztálykülönbségek, etnikai és nemek közötti megosztottság jellemez.

A szabad szellemű Zeytin a város éjszakai életében keveredik kalandokba. Az anyai és védelmező ösztönökkel rendelkező Nazar könnyen megbarátkozik a körülötte lévő emberekkel. Kartal egy építkezés közelében élő félénk kiskutya, aki összebarátkozott az őt gondozó biztonsági őrökkel. E három kóbor élet akkor kereszteződik, amikor szoros kapcsolatot létesítenek egy szíriai fiatalokból álló csoporttal, akikkel együtt osztoznak az utcán.

A film az emberi civilizáció kritikája, utazás a szélsőségek, a társadalom peremére sodródott sorsok, az elszigetelődés, ugyanakkor egy új látásmód felé.

További információk és online bemutató a film hivatalos honlapján: stray-film.co.uk

Erdem Éva – Türkinfo