Felminősítette Törökországot a Fitch

A Fitch hitelminősítő „B”-ről „B+”-ra javította Törökország besorolását, kiemelve a szigorúbb monetáris politika inflációs nyomásokkal szembeni hatékonyságát, és pozitívra módosította az ország kilátásait is.

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet pénteken javította Törökország adósbesorolását „B” szintről „B+” szintre. A döntés hátterében a monetáris politikai irányvonal szigorodása áll, amely elősegíti az inflációs nyomás mérséklését. A Fitch azt követően hozta mg döntését, hogy a török központi bank februárban nem módosította az alapkamatot. Ezenkívül az ország kilátásait is stabilról pozitívra módosították.

Recep Tayyip Erdogan elnök újraválasztása után Törökország elhagyta korábbi, alacsony kamatlábakat preferáló gazdaságpolitikáját és egy szigorúbb irányvonalat vett fel. Ennek eredményeképpen az irányadó kamatláb 8,5%-ról 45%-ra emelkedett június óta.

Az infláció ezután éves összevetésben 67,07%-ra nőtt februárban, ami meghaladta az előzetes várakozásokat és fenntartotta a szigorú monetáris politika szükségességét. Elemzők szerint az év vége felé az inflációs ráta 40% körülire csökkenhet.

Forrás és folytatás_ portfolio.hu