Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok

Egy kisváros nagy történelmének tanúi lehetnek azok, akik 2010 augusztusában Kőszegre látogatnak. A városi szervezetek a tűzoltóktól a művészeti csoportokon át az iparosokig mind összefognak, hogy egy nagy játék keretében emlékezzenek I. Szulejmán török császár és Jurisics Miklós várkapitány összecsapására. 1532-ben 25 napig állta Kőszeg a török ostromot, és most is 25 napig tarthat a turisták ostroma.
A sorozat első hétvégéjén (08.06-08.) egy történelmi jelmezes fesztiválba csöppenünk, és részesei lehetünk a török, magyar, horvát csapatok, az ostromra készülő város életének. Pénteken megtartja ülését az Ostromtanács, és elhatározza, hogy bármi áron megvédi a várost. Szombaton egy török portyázó csapat a piacra támad, mire a környék lakói a városba menekülnek, a török pedig felvonul a város falai alatt. Délután megtörténik az ostrom, ahol Jurisics kései leszármazottai újra megvédik a várat és a várost.
Az események magával ragadják a látogatót, szinte fegyvert ragadni támad kedve! Kézbe is veheti, felpróbálhatja a harci öltözetet a hadászati bemutatókon, végig látogathatja a katonai táborokat, de válogathat a számtalan békés kulturális programból is. A koncerteket kedvelőket a Cimbaliband, a Folk error és a Hollónek Hungarica koncertje várja, a táncos lábúak a táncházakban vigadhatnak. A kulturális programok célkitűzése között meg kell említeni a horvát és a török kultúra megismertetését, bemutatását. A rendezvényre érkező gyerekeknek külön program készül, így számtalan vicces, mókás feladatot teljesíthetnek, kedvükre játszhatnak, barkácsolhatnak, vitézi próbákon vehetnek részt, az anyukák pedig eközben minden nélkülözhetetlen árut megtalálnak a kézműves vásárban. Az ostromra persze a városi fogadók is felkészülnek, gondosan összeállított étlapjukon egész hónapban megtalálhatók a török, a horvát és a régi magyar konyha remekei.
Kőszeg védőinek önfeláldozó városszeretetét a sűrű program mellett az is mutatja, hogy az Ostromhétvége programjai ingyenesek, belépőt nem szednek a védők. Az Ostromjátékok hétvégéje után augusztus végéig folytatódik az ünneplés; minden hétvégén érdemes betérni Kőszegre.
2010-07-28
amaino.hu