Felháborodtak az unióban a török protokollbakin

Nagy felháborodást eredményezett Brüsszelben a kedden tartott uniós–török csúcs. Ezt az okozta, hogy amikor Recep Tayyip Erdogan török államfő ankarai hivatalában fogadta Charles Michelt, az Európai Tanács és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, utóbbinak nem készítettek be széket, ezért a bizottság elnöke a kanapén foglalt helyet.

A német politikus a találkozón láthatóan is kifejezte tiltakozását a protokolláris hiba miatt, és egy rosszalló szócska csúszott ki a száján. A Politico brüsszeli lap külön foglalkozott az esettel, és azt írják, hogy a tanács elnökének stábja szerint nem történt hiba a látogatás alatt a protokollban, mivel alapvetően Erdogan és Michel találkoztak egymással, Von der Leyen csak elkísérte a tanács vezetőjét.

Hozzáteszik, hogy a török vezetés is azt állítja, nem kívánt tiszteletlen lenni senkivel, és az unió delegációja előzetesen jóváhagyta a protokolláris előkészületeket. A Politico szerint viszont a törökök egyértelmű diplomáciai sértést követtek el. Az eset után Twitter-oldalukon #sofagate címszó alatt kezdtek el utalni a Von der Leyent ért sértésre.

Magyar Hirlap