Fazil Say művének ősbemutatójára készül Boldoczki Gábor és Szergej Nakarjakov

Kép forrása: Gábor Boldoczki Facebook oldala

Aki szereti az újdonságokat, annak mindenképpen ott a helye a Prágai Szimfonikus Zenekar május 13-i estjén. Fazil Say új művének ősbemutatóján egyszerre két sztártrombitás is színpadra áll Szergej Nakarjakov és Boldoczki Gábor személyében, majd egy népszerű kortárs magyar zeneszerző, Varga Judit Beethoven előtt tisztelgő izgalmas alkotását hallhatjuk, a műsor második részében pedig Dvořák 8. szimfóniáját vezényli a meglepő műsorösszeállításairól is ismert Andrej Borejko.

Zongoraművészként Fazil Say éppen negyedszázada visszatérő művésze a magyar koncertpódiumoknak. Annak idején nagy visszhangot keltett, hogy Mozart Török indulóját a hagyományokra fittyet hányva, de tagadhatatlanul izgalmas olvasatban játszotta. Eredeti gondolkodású, ezért megosztó személyiség, aki mára zeneszerzőként is terjedelmes életművet hozott létre. Annyira, hogy német fesztiválok sora választotta rezidens alkotójává; ezen megbízatásai révén többek között Sabine Meyer számára írhatott klarinétversenyt, Boldoczki Gábornak trombitaversenyt, míg Zongoraversenyét a Salzburgi Fesztiválon mutatták be.

Pedig hazájában nem alakultak jól a dolgai: tíz éve bejárta Európát a hír, hogy egyéves börtönbüntetésre ítélték, mert egy posztjában ateistának mondta magát, és megosztott egy olyan bejegyzést, amely az iszlám egyik tanításán élcelődött. Az ítéletet később felfüggesztett börtönbüntetésre változtatták, majd megsemmisítették, mondván, Say csak a véleménynyilvánítás jogával élt.

Most két trombitára írt versenyműve a Müpában szólal meg először, nem akármilyen szólisták előadásában. A kompozíció az évad művésze, Boldoczki Gábor, a Müpa és több külföldi zenekar felkérésére született.

Folytatás

Forrás: papageno.hu