Ezen a napon: Tuluyhan Uğurlu, akinek még a földig sem ért a lába, de már zongorázott

Tuluyhan Uğurlu zongorista, zeneszerző, csodagyerek. 1965. november 15-én született Isztambulban.

4 éves korában fedezték fel tehetségét, ugyanabban az évben fel is vették Isztambul önkormányzatának konzervatóriumába. 5 évesen lépett először színpadra. A széken ülve még le sem ért a lába a földig, a lábujjhegyein támaszkodott, de már elvarázsolta közönségét. 7 évesen elnyerte az ún. Harika Çocuklar Sınavını (Csodagyerekek vizsgája) keretében nyújtott állami ösztöndíjat, így külföldre mehetett tanulni. Tanulmányait – gimnáziumi éveit követően – Bécsben a Zeneakadémián folytatta.

forrás: saját honlapja a tuluyhanugurlu.com

Mesterképzését követően komoly döntést hozott. Búcsút mondott a klasszikus daraboknak, és csak saját szerzeményeit játszotta. Első két albuma (Go With God, Kutsal Kitaplardan Ayetler) koncertjein készített élő felvételekből állt.

1996-ban készült az a film, mely meghozta számára a hírnevet. Ő szerezte az İstanbul Kanatlarımın Altında (Isztambul a szárnyaim alatt) című film zenéjét, mely a 17. századi Oszmán Birodalomban játszódó történelmi-romantikus film.

Isztambulimádóknak kötelező megnézni a következő klipet, melyben a film egyik dala hangzik el. Garantálom, a többit is meg fogják hallgatni.

 Következő albumán a Török Köztársaság 75. évfordulójára, és a nagy földrengés áldozatainak emlékére írt Şehrin Gözyaşları (A város könnyei) című művei szerepelnek. Hamarosan elkészült első szimfóniája is, melyben a zongorát a klasszikus török hangszerekkel és zenével ötvözi.

2003-tól kezdve – elsőként Törökországban – előadásai nemcsak koncerttermekben, hanem történelmi emlékhelyeken is, mint például az isztambuli fedett bazárban, az Isztambuli Repülőgép Múzeum hangárjában, az isztambuli Szent Antal templomban, a Sirkeci vasútállomáson, vagy éppen az izmiri Alsancak vasútállomáson is vannak.

2006-ban adta ki Dünya Başkenti İstanbul (A világ fővárosa Isztambul) című albumát, melyet világszerte több, mint 250 koncerten mutatott be. Majd utazását tovább folytatva 2009-ben Akdeniz (Földközi-tenger) címen készített lemezt. Ezt követen kétszer is – korábbi műveiből összeállított – válogatást adott ki.

Hallgassuk meg őt, vagy menjünk el egy koncertjére!

Érdekességként mondom el, hogy úgy tűnik ahhoz, hogy az ember zongorista vagy egyenesen zongoravirtuóz lehessen, ősszel kell megszületnie. Előbb az tűnt fel, hogy a rovatunk következő cikkének témájául szolgáló Idil Biret november 21-én született. Ez arra biztatott, hogy megnézzem a két általam ismert magyar virtuóz születési idejét is: Péter Bence 1991. szeptember 5-én, Havasi Balázs 1975. szeptember 18-án jött a világra.

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here