Ezen a napon: A királyok vonata, a vonatok királya

Nagyon sokszor, nagyon sok helyen olvastunk és hallottunk már róla, ma mégis újra van okunk, hogy emlékezzünk a vonatok leghíresebbjére, hiszen 1883. október 4-én indult első – hivatalos felavatását követő – útjára Párizsból. Meg kell említsük, hogy sok helyen 1883. június 5-i dátum szerepel, ez volt ugyanis a próbaút.

Igyekeztünk néhány érdekes tényt összegyűjteni az évforduló tiszteletére.

forrás: aykiriakademi.com
  • Az első úton nem csak fizetővendégek vehettek részt, hanem protokoll utasok is: francia, német, osztrák és oszmán diplomaták, illetve újságírók, többek között Edmond About, a Times munkatársa, aki később könyvben írta meg élményeit. Kellett a hírverés.
  • A pálya még nem volt teljesen kész, ezért az utasok eleinte csak Várna kikötőjéig utazhattak vasúton, majd átszálltak egy gőzhajóra, ami elszállította őket Isztambulig.
  • Míg korábban az út lovaskocsi használatával jó másfél hónapon át tartott ezen a távon, a vonat 60 óra alatt megtette. Ezzel – jóval később – csak a repülőgépek vetekedhettek.
  • Számtalan előkelőség, több amerikai elnök utazott a vonaton, valamint érdekesség, hogy jegyet váltott a járműre Albert Einstein, Mata Hari, Sigmund Freud, Mahatma Gandhi és Arábiai Lawrence is.
forrás: Pinterest
  • Természetesen mindenki ismeri Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című könyvét. Ám nem ez az egyetlen mű, melyet a vonat ihletett. John Dos Passos portugál származású, amerikai író 1922-ben írt egy könyvet utazási élményeiről Orient expressz címen, továbbá Graham Greene 1932-ben megjelent regénye, Az isztambuli vonat hősei is több európai nagyváros között utazgatnak.
  • A kastélyok kényelmével és fényűző berendezésével is vetekedni képes vagonok után természetesen az utasok hasonló körülményeket kívántak meg isztambuli tartózkodásuk során is. Ezt a Pera Palas Hotel nyújtotta számukra. Így a Sirkeci pályaudvarra érkező utasokat átszállították Tepebaşı kerületbe, hogy elhelyezkedhessenek a luxushotelben. Itt akár ma is megszállhatunk, éjszakánként 1000-1200 TL (55-65 ezer forint) körüli áron.
forrás: oggito.com
  • Az utolsó teljes vonalon, azaz Párizs és Isztambul között közlekedő járat 1977. május 27-én indult el, ezt követően a jegyet váltók már csak rövidebb útvonalon utazhattak.

Aki szívesen utazgatna még a vonaton, olvassa el a Türkinfo korábbi cikkét a híres történelmi eseményekről, melyek az Orient expressz vagonjaiban történtek.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here