Ezen a napon: Ferzan Özpetek kezdeményezésére február 20-a nemzeti ünnep lett

Ferzan Özpetek munkája tagadhatatlanul két ország, két nép életére is hatással van. Törökországban született, 17 éves kora óta Olaszországban él. Mozi- és reklámfilmjei, könyvei helyettünk fogalmaznak meg bánatot, örömöt, bárhol is éljünk a világban.

Egy gondolata most is óriási hatást ért el: tavaly április 21-én aláírási kampány indult, melyet jelentős olasz művészek, mint Andrea Bocelli, Alessandro Gassmann és Al Bano támogattak, majd összesen 144 kulturális szereplő írta alá. Céljuk: soha, senki ne feledje el, amit az egészségügyi dolgozók átéltek, tettek a koronavírus időszakában.

Forás: Image created by Kevin Kobsic. Submitted for United Nations Global Call Out To Creatives

Olaszországban 2020. február 21-én jelent meg az első igazolt megbetegedés. 2020. november 26-án – Ferzan Özpetek ötletének, kezdeményezésnek köszönhetően – jóváhagyták a törtvényt, mely szerint február 20. napját nemzeti ünneppé nyilvánították Olaszországban. Az ünnep neve olaszul Giornata dei Camici Bianchi, melyet magyarul úgy nevezhetünk: a fehér munkaruha napja.

Ferzan Özpetek azt mondta, ha 10 év múlva egy gyermek megkérdezi, mit ünnepelnek ezen a napon, miért ajándékozza meg mindenki az orvosokat, nővéreket és minden egészségügyben dolgozót, akkor annak a gyermeknek el kell mesélnünk, milyen áldozatot hoztak értünk ezek a nők és férfiak.

Köszönjük meg nekik mi is, legyünk akár Olaszországban, Törökországban vagy Magyarországon!

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here