Ezekre a választásokra figyelünk leginkább 2023-ban

Kép forrása: www.pikrepo.com

A V4-ek országaiban – Magyarországon kívül – választási év lesz 2023, de globálisan lesz ezeknél fontosabb voksolás is.

2022 sem volt unalmas, de – ha csak a tervezett választásokat nézzük – 2023 sem lesz egy sétagalopp. Főleg amiatt, hogy várhatóan az idén sem mérséklődnek a világ aktuális problémái, így a regnáló országvezetőknek nemcsak a kihívóikkal kell megküzdeniük, hanem valamit kezdeniük kell a magas inflációval és a nem túl kecsegtető gazdasági kilátásokkal is.

Számos országban járulnak majd az urnákhoz a választók 2023-ban, íme pár példa: a legnépesebb afrikai államban, Nigériában, Argentínában, Pakisztánban, Thaiföldön, ebben a cikkünkben azonban most azokra térünk ki bővebben, amelyek sorsa valamilyen szempontból közelebbről érinti Magyarországot.

Törökország
Globálisan talán a legfontosabb választás idén júniusban Törökországban lesz, ahol az államot húsz éve – előbb 2003 és 2014 között miniszterelnökként, majd 2014-től köztársasági elnökként – vezető Recep Tayyip Erdogan fejelné meg még egy ciklussal a mandátumát, illetve parlamenti választást is tartanak.

Erdoganak nem is feltétlen a kihívói jelentik a fő veszélyt, kritizálói gyakran végzik valamilyen úton–módon rácsok mögött, nemrégiben az egyik legnépszerűbb ellenzéki vezetőt, a legnépesebb török város, Isztambul polgármesterét, Ekrem Imamoglut is két év, hét hónap, 15 nap börtönbüntetésre ítélték, egyúttal eltiltották a politikától.

A döntést sokan politikailag motiváltnak tartják, mert annak oka hivatalosan az, hogy Imamoglu bolondoknak nevezte a török legfelsőbb bíróság tagjait egy évekkel ezelőtti közleményében. Egy felmérés szerint a megkérdezettek csaknem 45 százaléka gondolja a polgármester elleni ítéletet politikai motiváltnak, ezzel szemben 18 százaléknyian sincsenek azok, akik valóban rágalmazásnak gondolják a szavait. Még az elnök pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szavazóinak több mint negyede (28 százaléka) is a politikát sejti a háttérben.

Imamoglu fellebbezett, egyelőre szabadlábon és hivatalban van, viszont még nem tisztázott, hogy indulhat-e a júniusi választáson. 2019-ben úgy került a legnagyobb török város élére, hogy előtte kétszer is meg kellett vernie az AKP jelöltjét, az első eredményt ugyanis megtámadta az államelnök pártja.

Ezután jött ki a már idézett közlemény, amely miatt most elítélték Imamoglut, másrészt viszont ezzel sodorta őt az AKP Erdogan esetleges kihívójának szerepébe.

A két politikus között érdekes párhuzam, hogy Erdogan szintén volt Isztambul polgármestere, ezt a pozíciót azután volt kénytelen feladni, miután 1998-ban bebörtönözték „erőszakra való felbujtás” miatt. Öt évvel később országos hatalomra jutott.

Szintén komoly kihívást jelent Erdogannak a magyarországihoz képest is elképesztő infláció és a vele szemben folyamatosan növekvő elégedetlenség.

Folytatás

Forrás: 24.hu