Évszázadok kincseit rejti a várpalotai Thury-vár keleti oldala

Kép forrása: veol.hu

Minden eddiginél alaposabb feltárást végeznek a régészek a Zöld város projekt részeként a várpalotai Thury-vár keleti oldalán, ahol augusztus közepe óta dolgoznak a szakemberek. Egy sokszögletű tornyot és egy barokk vízelvezető csatornát jó állapotban találtak meg, de előkerültek a földből értékes tárgyi emlékek is.

Elindult a Thury-vár környékének megújítását célzó Zöld város projekt, amelynek keretében megvalósítják a Thury-vár körüli egykori angolpark történelmi parkrekonstrukcióját, valamint városi közparkot alakítanak ki a vár mögött, duplájára növelve a zöldfelületet a Várpalota jelképének számító épületegyüttes környékén.

A beruházáshoz kapcsolódva augusztus közepén megkezdődtek a régészeti kutatások a palotai vár keleti külső oldalán. A munka most jutott el abba a fázisba, hogy jól láthatóak a feltárt maradványok. Előbb a helyi képviselő-testület tagjai járták be a megannyi értékes leletet rejtő területet, múlt pénteken pedig a lakosságot várták a vár keleti részéhez.

A feltárásokat a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum megbízásából az ELTE Régészettudományi Intézet vezeti, egyetemi hallgatók, valamint múzeumi munkatársak részvételével. A képviselőket Nagy Szabolcs régész vezette körbe a területen. Elmondta, a terület a török hódoltság idején még a vár szerves részét képezte, így hamar napvilágra került a végvári idők változatos tárgyi hagyatéka: ólom puskagolyók, ép és szétrobbant ágyúgolyók, a sajátos török étkezési kultúrát jelző talpastál-töredékek, gyűrűk, valamint egyéb használati és dísztárgyak maradványai.

A vár délkeleti sarkánál egy sokszögletű torony maradványát tárták fel, amit török kori pusztulási rétegek fedtek, ám a kitartó munkának köszönhetően most már látszanak a valószínűleg XV. század második feléből származó torony körvonalai is. A munkák során talált pénzek széles időszakot fognak át a római kortól kezdve Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás érméin át a kora újkori Habsburg uralkodók veretein keresztül egészen napjainkig. Szintén sok évszázadon ível át a kutatások során feltárt barokk vízelvezető csatorna. A kőből falazott, téglával boltozott építmény a végvári idők letűntével készült, de szerkezetéhez egy középkori kápolna elbontott ablakának köveit is felhasználták.

Forrás: www.veol.hu