Európa egyik legjelentősebb turkológiai gyűjteménye jött létre a szegedi egyetemen

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Felbecsülhetetlen értékű és tudományos jelentőségű, közel ezerkétszáz darabból álló török könyvgyűjtemény került a szegedi egyetem tulajdonába. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyetemi könyvtárban található Keleti Gyűjtemény olyan mértékben gazdagodott, ami már európai szinten is ritkaságnak számít.

– Egy egész kamiont töltött meg az a szállítmány, amely Magyarországra hozta a híres török történész, Tayyip Gökbilgin ezerkétszáznyolcan tételből álló könyvgyűjteményét. Március második felében kaptam a Külügyminisztériumból az értesítést, hogy Ankara és Isztambul érintésével megérkezett Budapestre a páratlan könyvgyűjtemény – mesélte egyetemi dolgozószobájában Papp Sándor, történész, egyetemi tanár, a szegedi egyetem bölcsészkara Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az Altajisztika Tanszék tanszékvezetője.

Tudományos fellegvár születik
Ezzel kilenc éves munka végére került pont, ami jól jelzi, hogy nem nélkülözi a kitartást és a tudományos felfedezésekhez kapcsolódó különlegességet a páratlan török könyvgyűjtemény Magyarországra, ezen belül Szegedre kerülésének története.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara eddig is a török nyelvű népek nyelvével és történelmével foglalkozó tudomány, a turkológia egyik fellegvára volt Magyarországon, és ez a pozíciója most jelentősen erősödött.

Mint a szegedi történészprofesszortól megtudtuk az 1930-as évek elejétől kezdve, korántsem függetlenül a modern Törökországot, és vele a Török Köztársaságot megteremtő Kemal Atatürk törekvéseitől, rendkívül élénkek voltak a török–magyar tudományos kapcsolatok. Legyen szó történelemről, nyelvészetről és általában véve humántudományokról.

A törökök – hogy okkal vagy sem – rokonokat láttak és látnak a magyarokban, ez fokozta az irántunk való érdeklődésüket és rokonszenvüket.

Folytatás

Forrás: szeged.hu