Régizenei kalandra hívja közönségét Krisztin Róbert a Nándorfehérvári Napokon

Krisztin Róbert a Mátyás téri ferences templom udvarán. Fotó: Török János

Moldvai és török dallamokkal készül Krisztin Róbert népzenész a július 22-én és 23-án zajló Nándorfehérvári Emléknapokra, amely Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja. Kobzon és arab lanton is játszik majd a Kobzos Kiss Tamás emlékest során, másnap pedig saját társulata, az Aranygyapjú Társulat zenés bábelőadásában szerepel.

Kezdettől fogva a Nándorfehérvári Emléknapok fellépője és segítője Krisztin Róbert szegedi népzenész. Lapunknak elmondta, az 1990-es évek előtt több underground formációban is zenélt, az évtized közepén azonban figyelme a népzene felé fordult.

Akkor robbantak be a táncházak és a moldvai népzene a köztudatba. Volt egy nagyon jó koncertélményem a hajdani, nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztiválon. Jelentős műhely volt, ahol a magyar népzene és a kortárs bábszínház új erőre kapott. Ott láttam egy koncertet Kobzos Kiss Tamás, Erdal Şalikoğlu, Róka Szabolcs, Kátai Zoltán és Fábri Géza előadásában, amely lehengerlő hatással volt rám – idézte fel, hogyan került kapcsolatba először a népzenészek kicsiny, de annál összetartóbb és elhivatottabb közösségével.

Kobzon és arab lanton kezdett el tanulni, és azóta is folyamatosan képezi magát. Barátaival 2000-ben egy moldvai zenét játszó táncházi zenekart alapított. Később kis-ázsiai zenékkel kezdett el foglalkozni különböző zenei formációkban. 2011-ben megalapította az Aranygyapjú Társulatot, amelynek előadásai a magyar népzene, népmesék és művészi bábjáték különleges elegyei. A 2016-ban megalapított Birlik Török-Magyar Kapcsolatokért, Kultúráért és Barátságért Egyesület elnöke, amelynek legfőbb célkitűzései a magyar-török emberi, szakmai kapcsolatok ápolása, mind kulturális, történelmi, nyelvi és egyéb hagyományok vonatkozásban. Az egyesület tagjai olyan szegedi, valamint török lakosok, akik szívügyüknek érzik az egyesület küldetését, magas szinten képviselik a török és magyar kultúrát, így hitelesen tudják azt az érdeklődők felé közvetíteni.

Folytatás

Forrás: www.delmagyar.hu