Európa-csúcs a Duna Arénában, Hosszúék a harmadik helyen

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A versenynap legjobb egyéni eredményét a török Emre Sakci ért el, aki 50 méter mellen az orosz Vlagyimir Morozov régi rekordját egyetlen századdal megjavítva 25.50 másodperces Európa-csúccsal, minden idők harmadik legjobb idejével csapott célba. Férfi 200 méter mellen a 30 éves veterán német Marco Koch 2:00.81 perccel a világ hetedik legjobb idejével nyert, ráadásul ő maga 2004 óta nem úszott ilyen gyorsan.

Hosszú Katinka csapata, az Iron harmadik helyen áll a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga (ISL) negyedik mérkőzésén, amelyen még a Cali Condors, a DC Trident, illetve a NY Breakers verseng egymással – számolt be róla az MTI.

A rövidpályás viadal hétfői napján a magyarok közül a legjobb eredményt Kapás Boglárka (NY Breakers) érte el, ő harmadik lett 400 méter gyorson, míg csapat- és honfitársa, Késely Ajna ugyanebben a számban hatodik lett. Telegdy Ádám (NY Breakers) 200 méter háton lett hatodik, ahogyan Verrasztó Dávid (Iron) 200 méter mellen és 400 méter gyorson, valamint Hosszú Katinka 200 méter vegyesen.

Az ISL-sorozatban egy fordulóban egyszerre négy csapat küzd egymással. A lebonyolítás szerint minden csapatban 12-12 férfi és női úszó vehet részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy számban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend. Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni alapvetően – ugyanakkor ha valaki bizonyos előnnyel nyer, akkor pontokat rabolhat a többiektől -, míg a váltók dupla szorzóval járnak. Az úgynevezett csillagszóró futamban pedig – amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny – akár triplázni is lehet.

A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, összesen tíz csapat részvételével végig a Duna Arénában zajlik. A Magyarországra érkezett sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan „buborékban” kell élniük. Tíz fordulót rendeznek az alapszakaszban, ezt követően kerül sor az elődöntőre és a döntőre. A negyedik forduló kedden zárul.

Forrás: index.hu