Eurofutball: bajnoki címről álmodoznak a „török Napolinál”

Kép: wikimedia

Létezik egy futballcsapat Törökországban, amely – bár országszerte rajonganak érte – mégsem az isztambuli nagyok egyike. A Fekete-tenger délkeleti partvidékén fekvő, sok évezredes történelmet magáénak tudó nagyvárosban, Trabzonban a hatvanas években több helyi egyesület összefogott, és létrehozták a klubot, amely elsőként törte meg a török labdarúgásban a Besiktas, a Galatasaray és a Fenerbahce uralmát. Látogatás a Süper Liget vezető Trabzonspornál, amely régi sikerei iránt sóvárogva ismét bajnoki címre törne.

Trabzon kellemes tengerparti város. Ha jó időt fog ki az arra járó, még november végén is szikrázó napsütésben, húsz fok körüli melegben járhatja a belvárosi szűk utcákat, a magasan tornyosuló házak alkotta lakóövezeteket, vagy éppen a vízparti sétányokat. A sokszínű környezetben akad valami, ami mindenhol jelen van. A bazársorok árusainak asztalain, a döneresek pultjain, a lakóházak ablakain, az autókon, az emberek ruházatán, a telefontokokon és még számtalan helyen megpillanthat az ember egy bordó-világoskék színben pompázó jelképet, amely mindenkit összeköt a városban: a Trabzonspor címerét.

A város egyedüli profi labdarúgóklubja különös módon jött létre. Egészen a hatvanas évekig nagy rivalizálás folyt több alacsonyabb osztályú csapat között is, ám ezeknek a kluboknak a vezetői rájöttek, csak úgy vehetik fel a versenyt a török labdarúgás nagyágyúival, ha egységbe forrasztják erőiket, így jött létre 1967-ben a Trabzonspor.

Az összeolvadás nem ment egyszerűen. A csapatok ragaszkodtak saját színeikhez, szimbólumaikhoz, ám végül áthidaló megoldás született: olyan színárnyalatokat választottak, amely egyikükhöz sem kötődik – így álltak be a bordó-kék párosítás mögé. Ahogy teltek az évek, a csapatnak is egyre jobban ment a sora, és a szurkolótábor is egyre lelkesebb lett, majd a Trabzonspor az 1973–1974-es idény végén feljutott az első osztályba. Itt a második idényében bajnok lett, ami túlmutat önnön jelentőségén: a klub a török futballtörténelem során először nem isztambuli csapatként végzett az élen, olyan, később ikonikussá váló játékosokkal, mint például a kapus, Senol Günes.

Innentől 1984-ig még ötször a Trabzonspor játékosai emelhették magasba a bajnoki trófeát, miközben háromszor a kupát, hatszor pedig a Szuperkupát is megnyerték. A rendkívül sikeres időszaknak köszönhetően hatalmas népszerűségre tett szert a klub országszerte. Sokaknak tetszett, hogy megdöntötték a török imperializmus szimbólumát jelentő és a klubfutballt uraló Isztambul hegemóniáját.

Folytatás

Forrás: www.nemzetisport.hu