Erősödik az orosz–török szövetség, miközben Törökország saját érdekeit képviselve lépked a nemzetközi sakktáblán

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A Gazprom vezetője szerint az Európa gázszállítására épített Északi Áramlat gázvezetékek nagy részét ki kell cserélni. A török elnök támogatta az orosz javaslatokat, hogy alternatív szállítási útvonalként Törökországban építsenek ki gázcsomópontot – írja a Reuters. Közben Erdogan továbbra is hatékonyan lépked a nemzetközi sakktáblán, és igyekszik a kialakult válsághelyzetet minél inkább a saját javára fordítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Törökországot javasolta gázszállítási bázisként, miután a múlt hónapban robbanások következtében megsérültek a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat vezetékek.

Létre is jött a megállapodás Ankara és Moszkva között, egy Északnyugat-Törökországban létesítendő gázcsomópont kialakításáról.
Az Európai Unió, amely korábban gázszükségletének mintegy 40 százlékát Oroszországtól kapta, az ukrajnai háború kitörését követően megpróbálja leszoktatni magát az orosz energiáról.

Az EU nagy importőrei, mint Németország és Olaszország, igyekeztek alternatív forrásokat találni, és felhalmozni a gázkészleteket a tél előtt, amely valószínűleg kemény lesz az egekbe szökő energiaárak, valamint a fejadagok és áramkimaradások miatti félelem miatt.

Az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 egyaránt megsérült a múlt hónapban, és nagy mennyiségű gázt eresztett ki.
Oroszország és a Nyugat szabotázsnak tulajdonította a károkat, de nem azonosították a tettest.

„Szakértők szerint ahhoz, hogy egy ilyen terrorcselekmény után helyre lehessen állítani a munkát, valóban le kell vágni egy nagyon-nagy csődarabot, nagy távolságban, és valójában egy új szakaszt kell építeni” – mondta Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója az orosz állami televízió 1-es csatornájának.

Miután az Északi Áramlat nem üzemel, Miller elmondta, hogy Oroszország konkrét tárgyalásokat kezd Törökországgal a további gázszállításra vonatkozó javaslatokról.

Tayyip Erdogan török elnök utasította is az energiaügyi minisztériumot, hogy a Putyinnal a kérdésről folytatott tárgyalásokat követően kezdjen el dolgozni a csomópont kiépítésén
– jelentette az NTV és más helyi hírcsatornák.

Az Északi Áramlat robbanásai fokozták az energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat Európában, miközben Ukrajnában intenzívebbé váltak a harcok.

Folytatás

Forrás: hirado.hu