Erdoganék újabb szennyesét teregette ki a maffiavezér

Ké forrása: youtube

Hosszú szünet után ismét izgalmas történetekkel jelentkezett a hírhedt török maffiafőnök, Sedat Peker, aki tavaly májusban nyilvánosan szembefordult a török kormánypárttal és milliók által megtekintett YouTube-videókban kezdett el részletesen mesélni a regnáló elit sötét titkairól.

Az Egyesült Arab Emírségekben élő, Törökország által körözött gengszter néhány hete Twitter-bejegyzésekben teregeti ki a hatalomban lévő szennyesét. Szombaton például egy, a török tőzsdét behálózó bűnszervezetről írt, amely kenőpénzeket zsarolt ki a részvénypiacokon kereskedő vállalatoktól.

Peker az állította, hogy ennek vezetője az állami pénzügyi felügyelet (SPK) korábbi igazgatója, Ali Fuat Taskesenlioglu volt, de a szálak egészen Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetlen környezetéhez vezetnek el. A kegyvesztett maffiafőnök szerint az államfő két tanácsadója is résztvevője és haszonélvezője volt a korrupt ügyleteknek, Taskesenlioglu mögött pedig Serhat Albayrak kormánypárti médiamágnás áll, aki Erdogan vejének, Berat Albayrak volt pénzügyminiszternek a bátyja.

A bűnszervezet működését Peker egy török üzletasszony, Mine Tozlu Sineren kálváriáján keresztül mutatta be, aki nem volt hajlandó kifizetni a kért kenőpénzt. Sineren 2018-ban tőkeemelést szeretett volna végrehajtani befektetési cégénél, ám a pénzügyi felügyelet elutasította az erre vonatkozó kérelmét. Peker elmondása szerint az üzletasszonyt előbb az SPK vezetője, Ali Fuat Taskesenlioglu húgához, Zehra Taskesenliogluhoz irányították, aki történetesen a kormányzó AKP képviselője.

A politikus 12 millió lírát (akkori árfolyamon nagyjából 720 millió forintot) kért azért, hogy elsimítsa a dolgokat. A kenőpénzt Sineren papíron egy tanácsadó cégnek fizette volna ki – Peker az erről szóló szerződéstervezetet is közzétette Twitteren. Miután az üzletasszony ezt megtagadta, Erdogan két tanácsadója próbálta rávenni arra, hogy tejeljen. Egyikük Serkan Taranoglu már 200 ezer lírával is beérte volna – ez olvasható ki legalábbis a Peker által nyilvánosságra hozott WhatsApp-üzenetváltásokból, amelyek állítása szerint Sineren és Taranoglu között zajlottak.

Később a török ipari és kereskedelmi kamarákat tömörítő TOBB egy magas rangú vezetője, Salih Orakci ajánlotta fel szolgálatait 2,5 millió líráért, luxusautókért és vállalaton belüli részesedésért cserébe. Sineren ebbe már belement, de amikor az Orakcival való társulás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, kihátrált a partnerségtől. Az üzletasszonynak emiatt a bűnszervezet bosszújával kellett szembenéznie.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu