Erdogan rezsimje engedni is tud, Putyiné nem

Kép forrása: www.flickr.com

Elrendelte Ahmed Altan író, újságíró, kiadóvezető szabadon bocsátását a török legfelsőbb bíróság.
A 71 éves ellenzékit 2016 őszén vették őrizetbe a török hatóságok. Az alkotmányos rend megdöntésének kísérletével, valamint azzal vádolták, hogy a törvényhozás munkájába való erőszakos beavatkozására szólított fel. Ezért 2018 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, a döntést azonban 2019-ben a török semmítőszék felülbírálta. Altman mégsem szabadulhatott, 2019 novemberében, immár 10 és fél évre újra elítélték, a 2016-os puccskísérlet kapcsán, azzal vádolták, hogy tudatosan segítséget nyújtott a nemzetközi gülenista hálózatnak, amelyet Recep Tayyip Erdogan rezsimje a puccskísérlet felelősének tart.

A török legfelsőbb bíróság azt követően rendelte el Altman szabadon bocsátását, hogy kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Törökországot az ellenzéki újságíró fogva tartása miatt. Az EJEB kimondta: a felperes cselekedetei nem szolgáltattak alapos gyanút a vád részére, nincs bizonyíték arra sem, hogy Altan részese volt a kormány megdöntésére vonatkozó tervnek, Törökország viszont az újságíró fogva tartásával megsértette a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogot. Ugyanekkor hasonló döntés született Murat Aksoy török ellenzéki újságíró ügyében is, akit ugyancsak gülenista szervezkedés vádjával ítéltek börtönbüntetésre, de Aksoy szabadon bocsátásáról egyelőre nincs hír. A strasbourgi testület Altman részére 16, Aksoynak pedig 14,5 ezer euró kártérítést ítélt meg.

A török legfelsőbb bíróság nem először semmisített meg újságírót sújtó büntetést: 2019 novemberében Altmannal együtt így szabadult meg az ugyancsak életfogytiglani büntetéstől Nazli Illicak író, újságíró.

Moszkvában viszont szerda hajnalban a DOXA című egyetemi lapra csaptak le az orosz hatóságok. Az újság csütörtöki közlése szerint a razzia egy olyan videó miatt történt, amelyben illegálisnak nevezték az Alekszej Navalnijt támogató diákok elbocsátását az egyetemekről.

A liberális körökhöz közelinek mondott, 2017-ben alapított diákújság szerkesztőségét átkutatta a rendőrség, mobiltelefonokat, számítógépeket foglaltak le, négy újságírót őrizetbe vettek. Őket azzal vádolják, hogy kiskorúakat buzdítottak kormányellenes tüntetésekre. A diákok ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek azt nyilatkozta, a fiatalokat egyelőre házi őrizetben tartják, bíróság fog dönteni a tárgyalás előtti, őket érintő korlátozásokról. Mintegy száz fiatal élőlánccal tiltakozott az illetékes moszkvai törvényszék épülete előtt.

„Az újságírói közösséget az utóbbi időben ért nyomásgyakorlás példa nélküli, de ettől még nem hagyunk fel tevékenységünkkel.” – szögezte le az orosz diáklap. Az Amnesty International közleménye szerint a DOXA-val történtek is azt igazolják, hogy Oroszországban a sajtószabadság a lehető legalacsonyabb szintre süllyedt.

Forrás: nepszava.hu