Erdoğan-Putyin találkozó Szocsiban: nagy várakozás, kevés eredmény

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Noha Törökországban akarta fogadni, végül Recep Tayyip Erdoğan török államfő látogatott Szocsiba, hogy Vlagyimir Putyinnal egyeztetve áttekintse egy több órás találkozó keretében a két ország közötti kapcsolatokat, és ami fő, megtárgyalják Oroszország lehetséges visszatérését a gabonamegállapodáshoz, amit július közepe óta nem újított meg. A tárgyalásoknak minden esetre megadta az alaphangot, hogy amíg a két vezető eszmecserét folytatott, Oroszország újabb támadásokat intézett a fekete-tengeri ukrán kikötők ellen.
Orosz-török, dwa bratanki

Jó hír: a török-orosz kapcsolatok szívélyes állapotban vannak. Mivel Törökország nem csatlakozott a szankciókhoz, ezáltal Oroszország számára felértékelődött, és a kereskedelmi számok tekintetében a Nyugat (egyik) kapuja lett. A két ország közötti kereskedelem értéke elérte a 62 milliárd dollárt, ami alatta marad a korábban meghatározott 100 milliárnak, de így is szép eredménynek tekinthető.

A háború előtti évekhez képest látványos növekedést lehet látni, ahogy azt is, hogy frissen alapított török cégek segítenek kijátszani a szankciókat, ezt természetesen az Egyesült Államok nehezményezi.

De nemcsak a kereskedelem virágzik, az orosz turisták is szép számmal érkeznek, az év első hét hónapjában 3,8 millió látogatott el az infláció miatt eleve olcsónak számító Kis-Ázsiába.

Ráadásul a mostani megbeszélésen is felmerült, hogy az oroszok támogatják a törökök abbéli törekvéseit, hogy regionális energiaelosztó-szerepre tegyenek szert, pontosabban a már meglévőt erősítsék – persze orosz gázzal.

A törököknek nagyon kell, de úgy tűnik, meg is kapják, amit akarnak: az oroszok pénzét.

A találkozón ráadásul Erdoğan személyesen is megköszönhette, hogy Putyin segítette a májusi választások idején: nemcsak az olyan gesztus értékű fordulatokkal, hogy bejelentkezett a Roszatom által épített dél-törökországi akkuyui atomerőmű első blokkjának megnyitójára online (a mostani találkozón áttekintették egy újabb erőmű építésének lehetőségét is), hanem lehetővé tette a török gázfizetések átütemezését, ami miatt a török állam ingyen adhatta májusban a gázt a kedves állampolgároknak. Senki nem volt hálátlan.

A választási kampányban ráadásul Erdoğan azt is bejelenthette, hogy a tavaly nyáron a közvetítésével és az ENSZ közbenjárásával kiharcolt ukrán-orosz kettős gabonaszállítási megállapodást Putyin újra meghosszabbította.

Folytatás

Forrás: balk.hu