Erdoğan elmeorvosi vizsgálatot ajánlott Macronnak

Szerzői jogok Pool Photo via AP

Párizs hazarendelte szombaton ankarai nagykövetét, miután a török elnök azt üzente francia kollégájának, hogy vizsgáltassa ki az elmeállapotát.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök – írja az MTI – egy szombati beszédében tett ilyen megjegyzést Emmanuel Macron francia államfőre. Erdoğan azt kifogásolta, hogy Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben egy középiskolai tanár brutális meggyilkolását követően.

„Mit mondhatnék egy olyan államfőről, akinek fogalma sincs a vallásszabadságról, és aki így kezeli az országában élő különféle vallási kisebbségek több millió tagját? Először is ellenőriztesse az elmeállapotát!” – mondta a török vezető az állami televízióban közvetített beszédében. Szerinte Európának az iszlamofóbia lesz a veszte. A fasizmus új szintre lépett Európában – fűzte hozzá.

Az ankarai kormány dühösen reagált arra, hogy Macron bejelentette, megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök korábban azt mondta, hogy az iszlám világszerte válságba került. A középiskolai tanár, Samuel Paty brutális meggyilkolását követően a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte. A 47 éves Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A gyilkost a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

Macron elfogadhatatlanak nevezte Erdoğan szavait. „Követeljük, hogy Erdoğan változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes. Nem bocsátkozunk haszontalan vitákba, és nem fogadjuk el a sértéseket” – tette hozzá. A francia elnök egyúttal bejelentette, hogy hazarendeli konzultációra Franciaország ankarai nagykövetét. Macron megjegyezte: török kollégája nem fejezte ki együttérzését Paty meggyilkolása után. A francia elnök rámutatott: Párizs és Ankara között a szíriai török offenzíva óta egyre több a feszültség, legyen szó Erdoğan líbiai szerepvállalásáról, a földközi-tengeri földgázmezők miatti vitákról vagy a hegyi-karabahi konfliktusban játszott szerepéről. Párizs követeli, hogy Ankara vessen véget veszélyes magatartásának a Földközi-tenger térségében, és elítéli Ankara felelőtlen viselkedését Hegyi-Karabahban. Macron két hónapot adott Erdoğannak a válaszra, és meg nem nevezett intézkedéseket helyezett kilátásba.

Forrás: index.hu