Erdogan Atalay – A Cobra 11 török zsaruja

Nyaktörő akciók, autós üldözések, fegyverropogás, megkönnyebbülten föllélegző zsaruk és lógó orrú gazfickók – több mint húsz esztendeje ez tölti ki az ötvenéves Erdogan Atalay életét.

Ő alakítja ugyanis Semir Gerkhant, a török nemzetiségű német zsarut a Cobra 11 című sikersorozatban. 1996 márciusában tízmillió német tévénéző izgulta végig a Cobra 11 bemutatkozó epizódját. Az elképzelt autópálya-rendőrségen szolgálatot teljesítő rendőrök azóta is gyilkos tempót diktálnak. Az életük autótolvajok, gyilkosok és zsarolók üldözéséről szól. Nem csoda, ha hét partner kidőlt már Semir mellől, aki tavaly – a sorozat 20. születésnapjára – megkapta a nyolcadik társát! A szőke hajzatú Paul Renner felügyelővel világos tónus, könnyed hangvétel, csibészes összekacsintás érkezett a harmadik x-ben járó Cobra 11-be.

Kedvcsinálónak egy kis autózúzás!

Bár Semir Gerkhan a kétszemélyes bevetési egység meghatározó tagja, nem vele indult az akciódús széria! De kit érdekel ma már, hogy a második epizód után váltotta le Ingo Fischer felügyelőt? A következő háromszáznál is több rész már az övé. Erdogan Atalay, alias Semir nem tud úgy végigmenni az utcán Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, a balti államokban, Lengyelországban, Törökországban, Spanyolországban, Olaszországban, Oroszországban, Mexikóban, Kínában, Japánban vagy Dél-Koreában, hogy föl ne ismernék. Hiszen a fenti helyeken is bomlanak a sorozatért.

Talán nem mindenki tudja, hogy egy-egy epizód forgatása végén átlagban húsz autó végzi a roncstelepen. A munka során harminc kaszkadőr áll éjjel-nappal készenlétben, és minden főszereplőt több dublőr helyettesít. Ilyen messze még nem repült autó, ilyen magasban nem robbant, és tizenhatszor sem pördült meg ezelőtt a tengelye körül. Epizódonként átlag négyszáz autógumi kopik fényesre, és van, hogy harminc tonna acélt építenek be az autókba.

Erdogan Atalay 18 évesen az Aladin csodalámpája egyik mellékszerepével indult a pályán a Hannoveri Állami Színház színpadán. Az édesapja otthon, Törökországban színész volt. Tegyük hozzá, Erdogan édesanyja német. A papa szakmája és az Aladin-előadás megpecsételte a fiú sorsát. 1987-ben megkezdte tanulmányait a hamburgi színház- és zeneművészeti főiskolán. Kis színházi szerepek vezették be a tévés sorozatok világába. Vendégeskedett a Kettős bevetésben, A bohócban, és már jött is a Cobra 11 főszerepe. Harmincéves volt. Azóta, kis túlzással, ráégett Semir Gerkhan bőrkabátja. „Nem vagyunk szuperhősök – mondja –, mi is kapunk néha a fejünkre.” Ki van békülve a szimpatikus törökkel, aki inkább német.

A magánéletét nem választja el a szakmától. Tizennégy éves kislánya anyját, Ann Pollmann színésznőt a sorozatban ismerte meg. Katja Oh­neckkel, az ügynökével 2012 óta van együtt. Most januárban a Maldív-szigetek tengerpartján mondták ki egymásnak a boldogító igent. Velük volt négyéves kisfiuk, Maris. Júliusban otthon lesz a hivatalos esküvő.

Forrás: Blikk