Erdogan áfacsökkentést jelentett be az infláció letörésére – és ez még nem minden

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török hatóságok hétfőn csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját az infláció elleni küzdelem részeként. Az elnök ezen felül arra kérte az élelmiszeripari cégeket, hogy csökkentsék áraikat.
Recep Tayyip Erdogan elnök erről szóló közleményében az áll, hogy az áfát 8 százalékról 1 százalékra csökkentették. A közlemény szerint a kormány „reméli” továbbá, hogy az élelmiszeripari cégek a kormányzati intézkedéseken felül önként 7 százalékkal csökkentik az áraikat.

Törökországban az élelmiszerárak emelkedése jelentős szerepet játszik az infláció gyorsulásában. Hivatalos adatok szerint januárban a törökországi fogyasztói árak 48,69 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az infláció ezzel húszéves csúcson állt. Vannak szakértők, akik szerint a tényleges infláció még ennél is magasabb, 115 százalék volt. Januárban az élelmiszerárak 55,6 százalékkal emelkedtek éves bázison.

Gazdasági szakértők szerint a magas infláció részben annak a következménye, hogy Erdogan nyomást gyakorol a török jegybankra az alapkamat csökkentésére, amitől a gazdaság élénkülését reméli. A török államfő nyomására a jegybank szeptember óta négy alkalommal, összesen 5 százalékponttal csökkentette irányadó kamatát a jelenleg érvényes 14 százalékra.

Forrás: www.portfolio.hu