Elveszít egy ágazatot Ukrajna a kikötők megbénítása miatt

Kép forrása: www.pikrepo.com

Júniusi kivitelre különítettek el hatmilliárd dollár értékű gabonát és kukoricát az ukránok, de ha a kikötőkben uralkodó helyzet miatt nem tudják elszállítani azt, Törökországnak, Egyiptomnak és Jemennek is alternatív forrás után kell néznie.
A megtermelt gabonafélék és olajos magvak 98 százalékát vízi úton viszi ki az országból Ukrajna, mivel a vasúti szállítás jelentősen magasabb költségekkel jár. 2020-2021-ben a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre volt az ország, a harmadik helyezett Oroszországgal együtt a világ kivitelének 22 százalékát adták a Reuters cikke szerint.

Az Ukrajna déli partjainál álló orosz hadihajók megakadályozzák, hogy teherhajók hagyják el a kikötőket, köztük a Fekete-tengeren fekvő Odesszát, ezért a háború február 24-i kezdete óta a gabonaexport szinte teljesen leállt.

Sok hajó rekedt az ukrán partoknál
Ukrán tengerészeti tisztviselők szerint a harcok miatt nagyságrendileg száz külföldi lobogó alatt közlekedő hajó rekedt az ország kikötőiben.

„Hatmilliárd dolláros potenciális veszteségen ülünk” – mondta Mikola Gorbacsov, az Ukrán Gabonaszövetség elnöke a Reutersnek. Az országnak mintegy 20 millió tonna búzát és kukoricát kellene még exportálnia a júniusban véget érő 2021-22-es szezonban, tonnánként 300 dollár körüli átlagáron.

Ezt a mennyiséget vasúton képtelenek kivinni az országból:

Folytatás

Forrás: infostart.hu