Elszigetelődik a török kultúra

Kép forrása: www.pikrepo.com

Isztambulban és más városokban a színházak a „legolcsóbb” darabokat játsszák. Ez túlélési stratégia részükről, de egyre reménytelenebb a napi megélhetésért folytatott küzdelem.

Törökországban rég volt ennyire nehéz helyzetben a kulturális élet. Az infláció különösen a színházak számára jelent gondot. Az isztambuli színházak igyekeznek „olcsó” darabokat színre vinni, olyan műveket, amelyekben a lehető legkevesebb színészre és díszletre van szükség. Az Isztambul liberális negyedében, Kadiköyben található Moda Sahnesi színház legnagyobb termében Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című művét vitték színre, amelynek főszereplője, a negyvenéves nyugállományba vonult, szemlélődő kishivatalnok időnként odújából kikukucskálva utasítja el a kegyetlen világot. A gyér isztambuli színpadon a főszereplő másfél órán át elmélkedik, bonyolódik hosszú monológokba. Csak a vége felé lép a színpadra egy színésznő is. A színház mostanság főleg ilyen egyszerű darabokkal szórakoztatja a publikumot, ami „túlélési taktika” – árulta el Kemal Aydogan, a színház igazgatója és társalapítója a Neue Zürcher Zeitungnak. A stratégia egyelőre működik, ezt a darabot is teltház előtt játsszák, elsősorban fiatalok váltanak rá jegyet.

Más színházak, illetve a koncerttermek is hasonló megélhetési problémákkal küzdenek. Minden a koronavírus-járvánnyal kezdődött. A lezárás során alig tettek szert bevételre a kulturális intézmények. Ám a baj nem jár egyedül, a járványt egy újabb nehézség, a hiperinfláció követte. A drágulás mértéke egészen elképesztő Törökországban, eléri az 54 százalékot. Az energiaárak az égbe szöktek, az intézmények fenntartása egyre nehezebbé vált. Leginkább a színházak szenvednek az egekbe szökött energiaköltségektől. A reflektorok és a hangszórók sok áramot fogyasztanak, a hatalmas termeket fűteni kell. A Moda Sahnesi villanyszámlája december és január között megháromszorozódott. „Már közel álltunk ahhoz, hogy úgy döntsünk, abbahagyjuk a munkát” – fejtette ki Aydogan.

A Moda Sahnesi az év elején megtagadta a horribilis villanyszámla kifizetését. Az energiaszolgáltató azonban nem kegyelmezett és kikapcsolta az áramot. Ezután hatalmas vihar dúlt a közösségi médiában, Kemal Kilicdaroglu ellenzéki vezető, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke március közepén ellátogatott az intézményhez és támogatást ígért számára. „Az elmúlt nyolc évben több mint harminc darabot vittünk színre, de egyiknek sem voltak olyan drámai következményei, mint ennek az akciónak” – fejtette ki Aydogan. Egy névtelen adományozó végül kifizette a számlát, minden bizonnyal azért, hogy véget vessen a vitának.

A színházak előtt azonban más gondok is tornyosulnak. A minimálbért az év elejétől 50 százalékkal emelték, ezeket a költségeket is ki kell gazdálkodni. A jegyárak drasztikus emelése nem megoldás, ezért a Moda Sahnesi 2021-ben csak csekély mértékben emelt árat. Aydogan szerint a közönséggel szemben sem engedhetnék meg a jelentős drágítást, ráadásul pénzügyi válsághelyzetben az emberek először a kultúrán spórolnak.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu