Elkezdődött Székesfehérvár első esőkertjének beültetése a Török udvarban

Foto: Bácskai Gergely

Elkezdődött csütörtökön reggel Székesfehérvár első esőkertjének beültetése a Török udvarban. Közel 40 féle évelő növényt, összesen 1125 darabot ültetnek el a területen, amely a történelmi Belváros ékköve lesz.

Az esőkertek azért különlegesek, mert a tetőkről bevezetett esővíz jobban átnedvesíti a talajt és ezzel biztosítja a növények egyenletes vízellátását és a csapadék minél nagyobb arányú hasznosítását.

Az Török udvar esőkertjének növénylistája: nádtippan, fürtös fáklyaliliom, sásliliom, ligeti zsálya, pompás kúpvirág, méhbalzsam, izsópfű, bíbor kasvirág, sarkantyúvirág, évelő tollborzfű, kerti macskamenta, macskafarkú veronika, varjúháj, fényperje, gólyaorr, menyecskeszem, harangvirág, szívlevelű bőrlevél, szellőrózsa, tűzeső, kékgyökér, meténg.

Székesfehérváron a Török udvarban készül a város első esőkertje a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával. A Városgondnokság munkatársai előkészítették a korábban rossz minőségű, homogén füves területet, kiszintezték, majd geotextillel és kaviccsal befedték talajt. Az esővizet egy szépen kialakított lefolyón juttatják el a növényekhez a környező épületekről. Csütörtökön reggel a Grundfos és a Városgondnokság munkatársainak, valamint a Városháza környezetvédelmi szakembereinek a közreműködésével kezdődött a növények ültetése.

A munkába bekapcsolódott dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Hangsúlyozta, hogy az esőkert nagyon különleges Magyarországon, sőt, a fehérvárit akkreditálni is fogják a Green City mozgalom keretében. A Török udvar pedig kiváló helyszíne a beruházásnak, melyhez a Városgondnokság adja a szakértelmét, a Grundfos pedig vállalta a közel hárommillió forint finanszírozást. Az esőkert kuriózum lesz és jó példát is jelent majd arra, hogy a város más pontjain is létrehozzanak hasonlókat civil összefogással.

Folytatás

Forrás: www.szekesfehervar.hu