Török delegáció tanulmányozza a székesfehérvári vidékfejlesztési gyakorlatot

torokokszfvTörök delegáció tanulmányozza Székesfehérváron és környékén a mezőgazdaságban és turizmusban rejlő innovációs lehetőségeket és vidékfejlesztési gyakorlatokat, hogy tapasztalataikat később otthonukban is hasznosítani tudják. Az Ankara környékéről érkező turisztikai szakemberek és gazdálkodók számos helyet kerestek fel Fejér megyében.

A török delegáció járt a fehérvári Tourinform Irodában, a dinnyési kilátónál, a kápolnásnyéki kastélyban, Vereben helyi termelőkkel találkoztak és megtekintették a Bálint Boráriumot is. Voltak Sukorón, Réti Majorban, az Alföldi Tejnél, Lajoskomáromban és Kabóka Pusztán is. A péntekig tartó programsorozat keretében elmennek majd Csákberénybe, Orondpusztára és Mórra is, pénteken pedig Budapest nevezetességeivel ismerkednek.

A látogatás apropóját egy nemzetközi projekt adja, amelyben a székesfehérvári vidékfejlesztési gyakorlatokat ismerhetik meg olyan külföldiek, akik azt később saját térségükben alkalmazni tudják. A 12 hónapos projekt fő célja az ankarai régión belüli egyenlőtlenségek mérséklése. Az együttműködés keretében az Ankarai Fejlesztési Ügynökség 15 fős küldöttségét látják vendégül egy héten keresztül.

Dr. Szépvölgyi Ákos Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a projekt három fő részből áll, az első részben tréningeket tartottak Törökországban vidéki gazdáknak, valamint vidékfejlesztési és önkormányzatai szakembereknek. A második lépés most zajlik, amikor 15 fős delegációt látnak vendégül Székesfehérváron és környékén, harmadik lépésben pedig segítenek a török szakembereknek akcióterveket készíteni hogy jól fel tudják használni a tapasztalataikat.

Forrás: www.szekesfehervar.hu