Elkészült a Haleplibahçe Múzeum

Forrás: common.wikimedia.org

Az utóbbi évek legnagyobb beruházása a Haleplibahçe Múzeum, amelyet 200.000 négyzetméternyi területen alakítottak ki Şanlıurfa délkeleti tartományában. Az emeletes komplexumban régészeti parkot és egy 1.500 m2-en elterülő mozaikmúzeumot is kialakítottak.

Ez az első és egyetlen olyan múzeum lesz Törökországban, ahol a történelmi korok kronológiáját követve közel 10.000 tárgyi emléket mutatnak be korhű környezetben a modern technikai vívmányok segítségével.

Az idelátogató bepillanthat majd többek között a vadászó ősemberek életébe, láthat több száz embert és állatot ábrázoló faragott követ, szobrokat, sírokat és feliratokat, megtekintheti a feltárt Göbeklitepe makettjét. A kiállítás különlegessége, hogy a látványtechnikának köszönhetően megelevenednek a tárgyak. A leglátványosabb jelenet 3D technikával készült és Ábrahám próféta tűzbe vetését jeleníti meg.

A mozaikmúzeumban több értékes és különleges technikával készített képet állítanak ki. Egyedülállók az amazon királynők vadászatát, háborús jeleneteket ábrázoló mozaikok, melyeket a szakértők szerint az Eufrátesz folyóból származó kövekből raktak ki. A kiállított darabok között fellelhető egy Orfeuszt ábrázoló mozaik is, melyet az amerikai Dallas Múzeumból sikerült visszaszerezni.

A Haleplibahçe Múzeumot két hónap múlva, ünnepélyes keretek között nyitják meg a látogatók előtt, elősegítve a régió turizmusának fellendítését.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo