Elengedték a gyűlöletkeltéssel vádolt melegbarát török popsztárt

Kép forrása: LEVENT KULU/GETTY IMAGES FOR IMG / 24.hu

Törökország egyik legnépszerűbb énekesnője iszlám vallási iskolákon ironizált az egyik koncertjén.

Kiengedték a házi őrizetből azt a negyvenhat éves török popsztárt, akit még a múlt hónapban tartóztattak le, miután iszlám vallási iskolákkal összefüggésben tett ironikus megjegyzéseket egy koncerten – számolt be az Al Jazeera. Törökország egyik legnépszerűbb énekesnője és dalszerzője, Gülsen Bayraktar Colakoglu, az egyik korábbi isztambuli koncertjén azt találta mondani a színpadon, hogy egyik zenésztársának az volt a „perverziója”, hogy Hatip imám vallási iskolába járt.

Emiatt az idén augusztus végén az évekesnőt letartóztatták, börtönbe zárták, majd rövid idővel később házi őrizetbe vették, annak ellenére, hogy a korábban a közösségi médiában már nyilvánosan bocsánatot kért a szavaiért.

A török bíróság most hatályon kívül helyzete a házi őrizetbe vételről szóló döntést.

Gülsen letartóztatása felháborodást váltott ki a sztár fiatal rajongói között, a török kormány kritikusai pedig úgy vélték, hogy az LMBTQ-jogogokért való kiállása és liberális nézetei miatt került az igazságszolgáltatás célkeresztjébe a popsztár. A vele szemben indított büntetőper első tárgyalását október 21-re tűzték ki. Ha elítélik, Gülsen, akár három év börtönre is számíthat.

A kormánnyal kritikus hangok szerint a török ​​bíróságok utasításokat kapnak a kormánytól és szövetségeseitől, a kormány szerint viszont a bíróságok függetlenek Törökországban.

Forrás: 24.hu