Egy törökországi ásatás napvilágra hozza egy római rabszolga történetét

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Kis-Ázsia délnyugati részén, a törökországi aphrodisiasi ásatások révén bepillantást kapunk a római rabszolgák, köztük egy Zoilos nevű, felszabadított férfi életébe. – írja a Biblical Archeology Society honlapján.

Az ásatások a városszerte talált feliratai által azonosították Zoilost; a régészek egy ideig azt feltételezték, hogy egy helyi arisztokrata család része volt. De ez megváltozott, amikor felfedezték ezt a feliratot: „Gaius Julius Zoilos, az isteni Julius fia Cézár felszabadított rabszolgája.

Zoilos valószínűleg Aphrodisias bennszülött lakosa volt, akit háborúban elraboltak, vagy elkaptak és eladták rabszolgának Julius Cézárnak. Amikor Cézár meghalt, Zoilos Augustusra lett hagyva, aki végül felszabadította őt. Zoilos bizonyára intelligens és leleményes volt, valahogy nagy mennyiségű vagyont halmozott fel, amit később szülővárosa hasznára fordított. Amikor Zoilos K.e. 20-bas években meghalt, Aphrodisias népe egy nagy emlékművet állítottak a tiszteletére.

De Zoilos és története szokatlan. Minden Zoilosra több ezer római rabszolga jut, akik sosem szabadultak meg helyzetükből.

A legtöbb esetben sem nem tudjuk a ezeknek a római rabszolgáknak a nevét, sem nem emlékezünk rájuk. A Római Birodalomban valaki vagy rabszolga volt, vagy szabad. A rabszolgaság nem faji, vagy etnikum alapú volt. Bárkiből lehetett rabszolga.

Folytatás

Forrás: www.origo.hu