Egy szerelem, két élet – egy döntés, amely megváltoztatja az életet

forrás: Pinterest

A török filmek közül legutóbb egy 2019-ben bemutatottat választottam, melynek címe: Bir Aşk, İki Hayat (Egy szerelem, két élet).

A filmet romantikus, szerelmi történetként reklámozták. Mivel a férfi főszereplő Engin Akyürek, aki általában olyan szerepeket vállal, amelyek valamilyen nem mindennapi történet köré épülnek, reméltem, hogy most is egy ilyen, megható és nem limonádészerű filmet láthatok. A film fő témája – a címmel ellentétben – nem a szerelem, hanem az, hogy a sors milyen szerepet tölt be az életünkben, és hogy létezhet két párhuzamos univerzum egymás mellett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@bir_ask_iki_hayat_ által megosztott bejegyzés,

A történet két főszereplője Umut (Engin Akyürek), a reklámfilm rendező és Deniz (Bergüzar Korel), az építész. Umut sorsát egy éjjel meghozott döntés teljesen megváltoztatja. Az, hogy az előtte álló két lehetőség közül melyiket választja – kutyát sétáltat vagy otthon marad – kétféle módon változtatja meg az életét, kétféleképpen befolyásolja a sorsát. Anélkül, hogy tudná, melyik lesz számára a boldogság felé vezető út, Umut választ. Míg az egyik lehetőség után életébe beköltözik a boldogság és a szerelem, addig a másik után szomorú és viharos idők várnak rá.

Az élet ezerféle lehetőséget kínál, mi azonban sosem tudhatjuk előre, melyik a legjobb. Amikor megtesszük az első lépést, még nem tudhatjuk, hogy a döntésünk miatt a jó után egy rossz vég, vagy a rossz után egy boldog befejezés következik-e.

A film azonban nem teljesen erről szól, azt állítja, hogy valahol van még egy másik lehetőség is. Azok a dolgok, amelyeket a jelenben nem tudunk megélni, megtörténnek velünk máshol, egy párhuzamos világban. A film fő mondanivalója tehát, hogy nézd meg az élet melyik síkjában élsz valójában.

Biztos vagyok benne, hogy már sokan kérdezték meg maguktól, hogy vajon mi történne, ha nem az egyik lehetőséget választaná, hanem a másikat. A film egyik fontos eleme a szerelem. Azonban arra is választ kapunk, hogy bármilyen döntést is hozunk, bármit is teszünk, ha mindezt a megfelelő helyen és megfelelő időben tesszük, akkor megtaláljuk azt a személyt, akit nekünk szántak.

Vajon létezik a sors? Van arra lehetőségünk, hatalmunk, hogy megváltoztassuk cselekedeteinket? Ezek a kérdések mind megjelennek a filmben, és azt is bizonyossá teszi számunkra, hogy a sors fontos szerepet tölt be az életünkben. Ha valami úgy van megírva, hogy meg kell történnie, az meg is fog történni, az egyetlen, amit nem tudunk, hogy mikor.

Ezen kívül a történet sok mai problémát is felvet, megmutatja, hogy a pénzügyi nehézségek hogyan hatnak egy kapcsolatra, arra is választ keres, van-e igaz szerelem, mi az, ami boldoggá tud tenni két embert, milyen fájdalommal, szenvedéssel, megpróbáltatásokkal kell szembenézniük a szerelmeseknek. A film egy ember két különböző választását mutatja be, a sorrend azonban nem mindegy.

A film az emberi élettel kapcsolatos dilemmákat és ellentmondásokat is kiválóan bemutatja. Néha a sors játékára helyezi a hangsúlyt, máskor pedig a párhuzamos világ gondolatát helyezi előtérbe. Az egyik lehetőség szerint Umut találkozik Denizzel és együtt van vele, a másik történetben pedig egy moziban találkoznak, sokáig nézi őt és felmerül benne a kérdés: Honnan ismerem őt? –  mintha dejavu érzése lenne.

A film állandó kérdése, honnan tudhatjuk, mely döntésünk végződik jól, melyik az, amely rossz következményekkel jár? Ha az egyik utat választjuk, akkor lehet, hogy a másikat kellett volna, és így elveszítjük a boldogságot? Egy biztos: a döntés csak a miénk. A döntéseink tesznek minket olyanná, amilyenek vagyunk. Időnként tehetetlennek érezzük magunkat, máskor úszunk a boldogságban. Így van ezzel a történet két főszereplője, Umut és Deniz is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@bir_ask_iki_hayat_ által megosztott bejegyzés,

Engin Akyürek azon különleges tehetségű színészek közé tartozik, aki képes elhitetni a nézővel azt, amit csinál. Nagyon jól alakítja Umut szerepét, színészi képességeivel segít a nézőknek abban, hogy elhiggyék, amit látnak. Engin mindkét dimenzióban nagyon meggyőzően alakítja Umut szerepét. Remélhetőleg a közeljövőben ismét láthatjuk majd őt újra a mozivásznon vagy egy remek sorozat főszereplőjeként olyan szituációkban, amelyek valamilyen szokatlan probléma köré épülnek, vagy szokatlan karaktereket mutatnak be.

Számomra Bergüzar Korel is igazi színésznő, aki szintén képes arra, hogy játékával bemutassa a nézők számára a karakter igazi lelkiállapotát, érzelmeit. Különösen a fájdalom és a szenvedés az, amit kitűnően átad. Remélem ő is feltűnik még jónéhány szerepben az elkövetkezőkben.

Aki megnézi a filmet  –  véleményem szerint  – elmondhatja, hogy csodás közel két órát töltött a képernyő előtt.

Magyar felirattal az alábbi linken érhető el:

https://videa.hu/videok/film-animacio/egy-szerelem-ket-elettorok-film-akyurek-berguzar-engin-E8XVF7CfV3hsVsvs

Kollár Kata – Türkinfo