Egy kis foci: Galatasaray vs. Fenerbahce

fbgsEnnél tisztább urbánus- népi, elitista-proli, kozmopolita-nemzeti ellentétet a keresztény világban sem lehetne találni. Ha politikai jelzőket keresünk, akkor a Galatasaray a nagypolgári liberális, a Fenerbahce pedig a népi-baloldali jelzőt kaphatná. Az osztálykülönbségek mára kezdenek feloldódni, de a kölcsönös gyűlölet nem változott. A Galatasaray stadionja Isztambul európai részén van, értelemszerűen a Galata negyedben, ami a „gallokról”, vagyis az ott letelepedett nyugati kereskedőkről kapta a nevét.

Az egyesületet a legelitebb török gimnázium diákjai alapították, akik Svájcba mentek tanulmányi kirándulásra, hogy jobban megismerkedhessenek e kiváló sporttal az 1900-as évek elején. „Galata Sarayi efendileri” volt a csapat kezdeti beceneve, vagyis a “Galata Palota úriemberei”, szóval ez egy finom európai csapatnak indult, az első játékosok mind jól beszéltek franciául. A csapat bölcsőjét jelentő suliba jártak az Ottomán szultánok gyerekei is, de a monarchisták mellett erős volt a diákok nyugati elkötezettsége is. Sokáig az egyesület vezetésében csak a gimnáziumban végzettek kaphattak helyet. ….. A Fenerbahce stadionja Isztambul ázsiai részén van és az ázsiai identitás a mai napig fontos a szurkolóknak. Mára ugyan ebben a klubban is jó sok pénz van, de eredetileg ez a szegény munkásosztály csapata volt. A „nép csapata”, ahogy sokáig becézték.

A klub első jelképe egy világítótorony volt (a pálya mellett állt) és a csapat az első világháború végéig a török haditengerészek kedvelt klubjának számított. A nyugati megszállás idején (1918-23) a csapat sok meccset játszott az antant katonáiva,l és ezzel a nemzeti ellenállás szimbóluma lett. Kemal Atatürk Fenerbahce szurkoló volt, ezt már 1918-ban nyilvánosságra hozta. Részben ezzel összefüggésben a klub a modern, szekuláris és nacionalista törökök csapata lett, a fővárosi alsóközéposztály, a kisiparosok kedvence, akikhez sorra csatlakoztak a nagyvállalkozók is. A 70-es években a jobbközép pártok fedezték fel maguknak a klubot, és elterjedt nézetté tették, hogy a Fener az „igazi török” csapat.

Teljes cikk: http://sportgeza.hu/futball/2008/eb/galatasaray_vs._fenerbahce/