Egy év után hazatért egy szellemhajó kapitánya

MV Kenan Mete. Photo via ITF

Egy török tengeri hajó kapitánya több mint egy évig Egyiptomban rekedt, mint korábban az MV Kenan Mete teherszállító hajó bíróság által kinevezett törvényes felügyelője, gyakorlatilag jogi értelmeben tekintett gyámja. A tengeri hajózásról szóló híradásokban olykor „szellemhajóként” hivatkozott jármű parancsnoka most végre hazatérhetett – írja a gCaptain hajózási szakportál.

A hajóskapitány több mint egy évig a Szuez melletti Adabiya kikötőjében rekedt egy egyiptomi bírósági végzés alapján. Ennek az időnek nagy részét elhagyott hajója fedélzetén töltötte.

A Nemzetközi Szállítási Szövetség (ITF) most viszont közölte, hogy Vehbi Kara kapitány most végre visszatérhet Törökországba, miután hónapokig küzdött azért, hogy szabadon távozhasson. Kalandja 2020 júniusában kezdődött, amikor hajóját, a panamai bejegyzésű Kenan Mete ömlesztettáru-szállítót az egyiptomi hatóságok lefoglalták, miután tulajdonosa, a Blodwen Marina megtagadta a hajó legénységét megillető bérek kifizetését, és szó szerint magára hagyta a hajót.

Egy sajátos egyiptomi törvény értelmében azonban a kapitányt kinevezték a hajó törvényes gyámjává, és megakadályozták, hogy elhagyja a fedélzetet. Bár a hajó biztosítója ellátta Karát és legénységét élelemmel, vízzel és alapvető felszerelésekkel, lényegében magukra maradtak, mivel a hajót sikertelenül bocsátották árverésre.

Folytatás

Forrás: www.origo.hu