Dugovics Titusz sosem létezett

7055883_5a702391020e2b91078614e305eda053_wmDugovics Titusz a magyar történelem egyik legismertebb, tragikus sorsú hőse, neve egybeforrt az önfeláldozással és a halált megvető bátorsággal.
Minden magyar megtanulja már gyerekkorában, hogy Nándorfehérvár ostromakor a hős várvédő másképp nem tudta megakadályozni, hogy a török harcosok kitűzzék a várfokra a zászlajukat, így magával rántotta a zászlótartó török katonát a mélybe. A bátor tett feltüzelte a várvédőket, a hatalmas túlerőben levő török hadsereg harci morálját viszont lerombolta. Nem kis mértékben Dugovics Titusz hősi halálának köszönhetően Hunyadi János serege végül legyőzte a török ostromlókat, megállította a török hódítást, 70 évre volt szükségük a törököknek, hogy újra összeszedjék magukat, és meginduljanak Magyarország ellen (ez a hadjárat aztán Moháccsal, majd a 150 éves hódoltsággal végződött) – szól a közismert történet.

Csakhogy a legendás önfeláldozó tett valójában egyáltalán nem így történt, sőt, a történészek szerint a legvalószínűbb, hogy nem is történt meg. Maga Dugovics Titusz pedig bizonyítottan csak a fantázia szüleménye.

Részletek

2014-10-29


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here