Domates soslu, kaşarlı patlıcan ruloları (Sajttal töltött padlizsántekercsek paradicsomszószban) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

2 db padlizsán
3 ek olívaolaj
10 dkg reszelt sajt
3 db paradicsom
1 ek sűrített paradicsom (domates salçası)
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, őrölt római kömény
Újhagyma zöldje

A padlizsánokat héjastul, hosszában felszeleteljük, nem túl vastagon. Egy tál sós vízbe tesszük, kb. 15-20 percig benne hagyjuk. Lecsepegtetjük, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a szeleteket. Olívaolajjal kissé megspricceljük, és 230°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

A paradicsomokat kettévágjuk. Lereszeljük úgy, hogy csak a héjuk maradjon meg. (Meg is lehet hámozni előre a paradicsomot, ha pár pillanatra forró, majd hideg vízbe dobjuk.) A fokhagymát összezúzzuk. Egy lábasban feltesszük az olívaolajat melegedni, rádobjuk a zúzott fokhagymát, s amikor már érezni az illatát, hozzáadjuk a reszelt paradicsomot is. Sózzuk, fűszerezzük, majd addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.

A paradicsomszószt önthetjük tepsibe is, de ha van, kis cseréptálkákba (güveç) adagoljuk. Az újhagyma zöldjét felaprítjuk. Kevés reszelt sajtot félreteszünk a szóráshoz, a többivel összekeverjük az újhagymát. A padlizsánszeletekre egy-egy kupac sajtot teszünk, feltekerjük, majd beletesszük a paradicsomszószba. Minden tekercs tetejét meghintjük kevés reszelt sajttal.

210°C-os sütőbe helyezzük, 8-10 percig (míg a sajt ráolvad) sütjük. Még forrón kínáljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo